Avocatul Carmen Obirsanu: 50 la suta dintre judecatorii din Timisoara sunt corupti sau influentabili

Un fost magistrat al Judecatoriei Timisoara explica pentru Adevarul cum actioneaza clanurile din justitia din Timisoara ca sa influenteze judecatorii si chiar sa cumpere sentinte pentru clientii lor.

Avocatul Carmen Obirsanu, care a fost judecator al Judecatoriei Timisoara in perioada 1993-1999, sustine ca o parte dintre judecatorii de la instantele din Timis (Judecatoria Timisoara, Tribunalul Timis si Curtea de Apel Timisoara) vand sentinte pe bani, pentru sex sau pentru a nu-i supara pe profesorii cu care isi dau doctoratul. Avocatul, care a renuntat sa fie judecator dupa ce i s-a cerut sa dea sentinte „cu dedicatie quot; spune ca 50% dintre judecatorii din Timisoara sunt corupti sau influentabili, in timp ce cealalta jumatate dau sentinte corecte si aplica legea, si muncesc foarte mult.

Trei categorii de judecatori influentabili

Fostul judecator Carmen Obirsanu sustine ca in Timisoara exista trei categorii de judecatori influentabili: „O parte dintre ei vand sentinte pe bani sau pe alte foloase materiale, sunt cazuri in care s-au dat sentinte in schimbul unor favoruri sexuale. Alta categorie de judecatori sunt cei care au primit case de la Primarie sau diverse favoruri de la sefi de institutii si se simt obligati sa dea „sentinte cu dedicatie quot; si sunt extrem de serviabili, sunt presuri pentru cei care i-au servit. Mai exista a treia categorie, a judecatorilor care dau sentinte „servite quot; ca sa nu-si supere sefii. Sefii le pot influneta cariera si ei nu vor sa iasa din rand si sa-i supere pe ceilalti judecatori influentabili, cu care sunt colegi quot;, a spus avocatul timisorean Carmen Obirsanu.

Avocatul spune ca modalitatile prin care sunt cumparati si influentati judecatorii, care dau sentinte la comanda, sunt nenumarate. „Nu putini avocati sunt cei care merg direct in biroul judecatorului, ca sa negocieze spaga. Exista clanuri in justitie. Sunt procurori, politisti, judecatori, avocati, care fac trafic de sentinte. Avocatii merg sa pledeze in fata judecatorului care le este ruda. Atunci avocatii nu isi spun numele, ci doar casa de avocatura pentru care lucreaza quot;, a mai declarat avocatul Carmen Obirsanu.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul (Sursa foto: Adevarul)