Bacteria EHEC ameninta Europa! Vezi in ce tari a ajuns germenul ucigas

Specialistii in microbiologie din Hamburg au identificat sursa infectarilor cu o forma agresiva de colita hemoragica (EHEC) in Germania, care a dus la decesul a cel putin sase persoane si la imbolnavirea a sute de cetateni: castraveti importati din Spania.

Comisia Europeana a anuntat ca in mai multe tari din Europa au aparut cazuri de imbolnavire cu EHEC. In schimb, producatorii spanioli sustin ca legumele contaminate ar proveni din Olanda.

Expertii au atras insa atentia ca si alte alimente aflate in comert pot fi contaminate cu germeni EHEC, scrie Deutsche Welle, precum rosiile sau salata verde. nbsp; quot;Nu putem ignora eventualitatea ca si alte alimente sa fie purtatoare ale acestor germeni quot;, a declarat ministrul regional al sanatatii din Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks.

Experti ai Institutului pentru Igiena din Hamburg au indetificat germenul de tip O104, putin raspandit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explica si lipsa rezistentei populatiei la atacurile bacteriei EHEC precum si frecventa complicatiilor.

Potrivit Comisiei Europene, legumele contaminate au ajuns in Germania din regiunile spaniole Malaga si Almeria. Autoritatile spaniole incearca sa gaseasca fermele de unde provin castravetii si sa afle cu exactitate unde au fost vanduti acestia.

Totusi, producatorii spanioli avertizeaza ca au fost blamati prea repede si ca o parte dintre legumele contaminate ar fi de origine olandeza.

quot;Credem ca s-au grabit, pentru ca stim ca nu toate produsele provin din Spania, din Alemria sau Malaga. Totusi, ni se spune ca dintre cele patru produse testate, o mostra provenea din Olanda. Prin urmare, credem ca s-au grabit quot;, a declarat Fulgencio Torres, presedintele companiei Hortyfruta.

In Hamburg, clinicile si spitalele au inregistrat pana in prezent un numar de 300 de imbolnaviri cu sindromul hemolitic uremic, ca urmare a EHEC si a complicatiilor survenite dupa contaminare, in special o insuficienta renala acuta, deosebit de periculoasa. Totusi, potrivit medicilor, numarul noilor infectari cu germenul EHEC a fost redus vizibil dupa identificarea surselor si a cailor de raspandire.

Intre timp, ministerul german pentru mediu verifica riscurile unei posibile contaminari nbsp;a apei potabile, germenii fiind transmisi prin instalatiile sanitare, in reteaua de canalizare. Pana in prezent se presupune ca statiile de epurare a apei reusesc sa distruga toti germenii din apa potabila.

Maladia provocata de bacteria EHEC nu se limiteaza insa la Germania, raspandindu-se spre nordul Europei. Cazuri de infectii cu bacteria E. coli au fost raportate si in Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Olanda. Boala afecteaza sistemul digestiv, provocand hemoragii interne. Netratata la timp poate duce chiar la decesul pacientului. Neobisnuit este ca cei mai multi bolnavi sunt adulti, desi in mod normal afectati sunt copiii si batranii care au sistemul imunitar mai slab.

In prezent, Romania nu importa castraveti din Spania, ci doar din Olanda si Bulgaria, a asigurat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Sursa foto: AFP