Banca Mondiala: Rusia poate ajunge in situatia Greciei

Reprezentantii Bancii Mondiale sunt de parere ca, pana in 2030, Rusia poate ajunge sa se confrunte cu o criza a datoriei suverane similara cu cea a Greciei, in cazul in care guvernul de la Moscova nu va reduce cheltuielile.

quot;Pana in 2030, valoarea datoriilor va ajunge la un nivel imposibil de sustinut, asa cum se intampla in cazul Greciei. In prezent suntem ajutati in mare parte de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica foarte prudenta quot;, a declarat in cadrul unui interviu Sergei Ulatov, economist sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale, potrivit Bloomberg.

Alexei Kudrin, ministrul de finante rus, a cerut guvernului saptamana aceasta sa stopeze cresterea anuala a cheltuielilor la 4% pentru a stabiliza finantele publice si pentru a evita quot;paternalismul quot; cand vine vorba despre implicarea statului in mersul economiei.

Din punctul sau de vedere, deficitul bugetar poate scadea sub 0,5 % din PIB anul acesta, daca pretul petrolului va fi, in medie, de 115 de dolari pe baril, scrie Gandul.