Basescu: Noua lege a educatiei nu poate avea rezultate mai proaste decat actuala lege


Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca Legea Educatiei trebuie adoptata in actuala sesiunea parlamentara, in forma promovata de Guvern, subliniind ca Romania nu mai poate continua cu actuala lege initiata in anii 1997-1998 este un mare esec.

nbsp; quot;Sunt un sustinator total al adoptarii Legii Educatiei in aceasta sesiune. Lucrurile nu mai pot continua asa. Este clar ca reforma din anii ’97 – ’98 este un mare esec. S-au creat universitati care dau diplome pe banda rulanta, sisteme de invatamant care nu creaza competente, s-a ajuns la o depreciere masiva a sistemului de educatie romanesc si la desprinderea de la realitatile economice ale Romaniei si UE. Trebuie sa trecem la un sistem de invatamant modern, care sa dea tinerilor competente si sa contribuie sa dizolvarea grupurilor de interese din universitati si alte sisteme de educatie quot;, a declarat seful statului.

Presedintele Basescu a mai declarat ca rectorii si unii profesori universitari incearca sa tina educatia in blocaj, motiv pentru care tara noastra a iesit pe ultimul loc in UE in ultimele evaluari.

quot;Inteleg blocajul pe care in mod deosebit incearca sa-l faca unii parlamentari, chiar rectori, dar nu putem sacrifica si generatiile viitoare de dragul rectorilor si a profesorilor universitari si a liderilor sindicali din educatie. Nu putem face asta. Si sustin aceasta afirmatie prin cifrele ulimelor evaluari. Romania e pe locul 49 la lectura si 47 la matematica, conform PISA. Nici la altele nu stam mai bine, la stiinte suntem pe locul 48 din 70 de tari, este cel mai prost loc din UE. Suntem a 27-a tara din cele 27 state membre UE. O spun cu toata sinceritatea, oameni buni, este clar ca trebuie sa facem ceva! Nu mai putem sa facem si din educatie o batalie politica. Oricate argumente s-ar aduce impotriva acestei legi, ea nu poate avea rezultate mai proaste decat actuala lege. Credinta mea este ca cea mai de pret resursa pentru dezvoltare este educatia. Este mult mai importanta decat sa ai gaze, titei, aur, cupru si carbune. Educatia este cea mai mare resursa de dezvoltare a unei tari in urmatorii 50 de ani quot;, a tinut sa mai precizeze Basescu.

Presedintele a mai subliniat ca implementarea noii legi a educatiei nu va aduce rezultate imediate, ci vor trece 10 chiar 14 ani. quot;Nu vom obtine rezultatele schimbarii educatiei la 1 an dupa, ci dupa 10, 14 ani uneori. Marea intrebare este mai rezista Romania 14 ani sub efectele legii educatiei din anii 90? Categoric nu! Legea trebuie adoptata acum, pentru ca prima generatie trebuie sa aiba carti adaptate, spatii, dascali reorientati si pregatiti. Ori optiunea mea a fost ca aceasta lege trebuie sa treaca inainte de sfarsitul acestui an quot;, a mai declarat Basescu.