Basescu, la Guvern: Reorganizarea administrativa este necesara pentru a scapa de coruptia din judete


Presedintele Traian Basescu participa la sedinta de Guvern de la Palatul Victoria. In deschiderea seditnei, Basescu a spus ca primul punct pe care vrea sa il discute este acela al reorganizarii administrative.

quot;Reorganizarea administrativa este primul punct pe care vreau sa il discutam. A existat un proces de consultare pentru gasirea unor solutii si nu ascund acest lucru. Am vrut sa ridic subiectul ca fiind extrem de important quot;, a declarat Basescu.

Presedintele a explicat de ce este nevoie de reorganizare administrativa: pentru a avea proiecte mari, pentru a scapa de birocratie si pentru a starpi coruptia de la nivelul judetelor. nbsp;Basescu a nbsp;maiaratat ca cel mai probabil vor fi 7 sau 8 judete.

quot;Suntem pe o reorganizare din 1968. S-a dat atata atentie incat si acum sunt articole in care se spune de Republica Socialista Romania. Dincolo de asta, vreau sa exprim ca nu se poate privi la o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici. Modul cum se utilizeaza banii europeni pe proiecte mici nu este decat ineficienta utilizarii acestor bani. Se face statie de epurare in loc sa se faca o magistrala. Ca sa nu mai vorbim de infrastructura de drumuri care este fracturata quot;.

quot;Mai este un motiv pentru care trebuie desfiintate cele 41 de judete si teritoriul reorganizat le 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti si zona Ilfov. Un alt motiv e reducerea masiva a birocratiei si a institutiilor deconcentrate. Avem 41 de inspectorate de politie in loc sa avem 7 sau 8. 41 de directii de finante. Tot din 41 in 41 numaram! Sutele de birocrati care fac amara viata populatiei si primarilor quot;.

Seful statului a tinut sa atraga atentia si asupra coruptiei de la nivelul judetelor, un subiect destul de sensibil. quot;Coruptia de la nivelul judetelor. S-au creat niste familii vesnice, interpartinice, se schimba, se rotesc, clientii raman aceiasi si cea mai puterncia proba va fi in raportul care va aparea zilele viitoare. Sa vedem ce s-a intamplat cu proiectele finantate din bani europeni quot;, a mai spus Basescu.

Presedintele a continuat: quot;Reorganizarea a judetelor in opt judete, actualele regiuni de dezvoltare sa fie cu un prefect, cu un consiliu judetean. Asta va implica o foarte puternica descentralziare. Asta e proba de foc a clasei politice quot;.

Sedinta a inceput la ora 16.10 si este prezidata de seful statului, conform protocolului.