Bufnita, cucuveaua si superstiile omului


Multi n-au vazut niciodata vreuna, dar le detesta. De ce? Asa! Fiindca sunt pasari de noapte, fiindca aduc ghinion – cum? dar stie o lume intreaga! – si pentru ca… de fapt, nici nu vor sa stie despre ele mai mult decat stiu deja. Adica foarte putin – de obicei, niste superstitii absurde. Restul e ignoranta, prejudecata si ingustime de minte.

Sunt si unii care le admira, chiar daca nu le cunosc foarte bine. Iar intre pasiune fara explicatii si antipatie insuficient explicata, e loc pentru echilibru: sa stim, cu adevarat, ce e cu pasarile astea, ce fac ele – dincolo de chestiile de genul quot;cucuveaua prevesteste ghinion quot;, unde se potrivesc in mozaicul de specii si de relatii care alcatuiesc natura.

Exista aproximativ 200 de specii de bufnite, raspandite pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Toate apartin ordinului Strigiformes, impartit in doua familii – dar nu intram in amanuntele clasificarii. nbsp;Marea majoritate a speciilor sunt nocturne, iesind dupa prada cand s-a intunecat bine de tot si dormind ziua. Cateva sunt crepusculare, zburand si vanand in lumina slaba dintre noapte si zi, in preajma rasaritului si a amurgului. si, in fine, sunt si unele diurne, care, chiar daca vineaza la crepuscul, nu dorm peste zi, ci sunt active ziua-n amiaza mare, cum e neobisnuita bufnita de vizuina din America de Nord (Athene cunicularia – fotografia de mai jos).

Aceasta specie e ciudata si prin faptul ca, spre deosebire de majoritatea speciilor de bufnite, care cuibaresc la inaltime, in cladiri sau copaci, ea se adaposteste in galerii subterane, precum cele sapate de cainii de prerie. (Dintre speciile de la noi, ciuful de camp, Asio flammeus, e activ si ziua; si el cuibareste pe sol.)

O faima rea, nemeritata

In multe culturi, bufnitele au o reputatie proasta; sunt asociate cu boala, moartea, in general cu intimplari nefericite. In Africa, in America, in Europa, in Orientul Mijlociu se intalnesc aceleasi conotatii: funerar, funest, lugubru, semn rau…

Exceptiile de la aceasta viziune sunt putine: in hinduism, o astfel de pasare e asociata zeitei Lakshmi, divinitate a prosperitatii, norocului, fertilitatii si generozitatii, iar vechii greci asociau cucuveau cu intelepciunea, considerand-o pasarea Atenei (zeita intelepciunii, in panteonul grec). Urmele acestei conceptii mai supravietuiesc in bufnita-personaj intelept, care da lamuriri si sfaturi bune, o imagine ce apare mai ales in povestile si desenele animate pentru copii.

Romanii, in schimb, dadeau o semnificatie funerara prezentei acestor pasari de noapte. si, cum romanii si-au intins influenta (inclusiv culturala) peste o mare parte a Europei, tot continentul are, pana in ziua de azi, o mare problema cu pasarile astea. Iar aceasta proasta reputatie le face vulnerabile; sunt adesea atacate (uneori omorate) cu pietre si bete, chiar si de catre copii.

Aceste credinte sunt, din pacate, foarte greu de clintit; vechimea lor si statutul lor de quot;invataturi din batrani quot; le fac foarte stabile si persistente, spre paguba pasarilor, care le cad victima adesea.

Bufnitele, evident, nu-s aducatoare de moarte, nici de boala, ba dimpotriva, avand in veder cate rozatoare consuma, sunt chiar benefice: multe specii de rozatoare au un ritm de inmultire de-a dreptul naucitor si, daca n-ar fi tinute sub control, ar ajunge sa copleseasca totul. Rozatoarele sunt, adesea, purtatoare de agenti patogeni pe care ii pot transmite omului – asa ca o boala, daca vine, e mult mai probabil sa vina de la sobolani decat de la cucuveaua care a cantat pe casa.

Pasari cu quot;chip quot;

Sunt, intr-adevar, pasari aparte, ceea ce explica, oarecum, teama superstitioasa a omului in fata lor. insasi infatisarea lor e tulburatoare: cine nu se simte impresionat in fata unor pasari care, in loc de a te privi inexpresiv si cas, strambandu-si caraghios capul intr-o parte, cum fac pasarile care au ochii asezati de o parte si de alta a capului, te privesc cu fata indreptata spre tine – quot;ca un om quot; -, tintuindu-te cu o privire uneori severa, alteori parca incruntata, alteori surprinsa, ori ganditoare, ori parand de o suverana nepasare, ca si cand te-ar dispretui profund?

Citeste articolul integral si vezi o galerie foto impresionanta pe descopera.ro.