Bugetul de sarbatori al romanilor a scazut de la 1500 de lei, la 1000 de lei

Cine merge la magazin si cumpara cinstit se cam amaraste – cosul de sarbatori este mai scump si mai sarac decat anul trecut. Bugetul pentru Craciun a scazut cu o treime, iar salariile mai mici ii pun pe romani in situatia de cumpara alimente mai ieftine si cadouri mai putine.

Taxa pe valoarea adaugata a fost cea care a scumpit prima produsele. Apoi, producatorii, care au ridicat preturile la raft. In unele cazuri cu 20% mai mult decat anul trecut. Oamenii nu renunta la mancare, oricat ar fi de scumpa, dar se orienteaza spre produsele traditionale.

Nu este proportionala nici diferenta de pret fata de anul trecut. De exemplu, in 2009 un kilogram de branza costa 16 lei. Acum o cumparati cu patru lei mai mult. Nici carnea nu a scapat de scumpiri. Singurul produs care s-a ieftinit este cascavalul. Totusi, magazinele incearca sa atraga clienti in aceasta perioada, la fel si producatorii, la targuri.

Hipermarketurile se intrec in oferte in aceasta perioada. Un kilogram de carne porneste de la 13 lei si ajunge pana la 22 de lei.

Preturile la un targ traditional de Craciun sunt cu aproape 50% mai mari fata de alte magazine. De exemplu carnea de porc costa aici 30 de lei. Insa este vorba de un porc crescut la tara, 100% natural.

Cei care vor sa se indulceasca de Craciun cu un cozonac trebuie sa plateasca mai mult pe el anul acesta: sapte lei si 80 de bani.

La un targ traditional un cozonac costa 25 de lei. Producatorii spun insa ca este 100% natural si este facut ca la mama acasa.

Bugetul alocat de romani pentru sarbatori a scazut in medie de la 1500 de lei, la 1000 de lei pentru o familie. Consumul este mai mic cu cinci procente in primele noua luni.