Bugetul pe 2013 in forma finala, agreat de FMI

Forma finala a bugetului de stat este apreciata de partenerii internationali ai Romaniei. Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a convenit cu Guvernul Romaniei forma finala a bugetului de stat si a asigurarilor sociale pe 2013.

Dupa intalnire, premierul Victor Ponta a declarat ca partenerii internationali au apreciat bugetul ca fiind unul realist si care aloca, in viziunea in care a fost construit, sumele necesare atat pentru acoperirea cheltuielilor de functionare, cat si pentru investiti. “Am convenit cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale forma finala a bugetului de stat si a asigurarilor sociale pe 2013. Este un buget apreciat de partenerii nostri ca fiind un buget realist si care aloca, in viziunea in care a fost construit, sumele necesare atat pentru acoperirea cheltuielilor de functionare – salarii, pensi – cat si pentru investitii la nivelul anului trecut si pentru cofinantarea fondurilor europene”, a declarat premierul Victor Ponta dupa intrevederea cu reprezentantii institutiilor internationale.

Bugetul pe anul 2013 a intrat, luni, in dezbaterile comisiilor parlamentare, pe fiecare minister in parte, urmand ca pe 5 februarie Parlamentul sa inceapa discutiile in plenul reunit.Potrivit proiectului de buget, Guvernul vrea sa majoreze salariul minim cu 100 de lei in acest an, cu 50 de lei din februarie si cu alti 50 lei din iulie si va creste punctul de pensie la 762 de lei.Luni la pranz, bugetul pe 2013 al Consiliul Legislativ era aprobat de comisiile parlamentare, in suma de 5.301 mii de lei, potrivit Mediafax. Potrivit executiei preliminate, in anul 2012 Consiliul Legislativ a beneficiat de un buget de 4.856 mii de lei. Proiectul de buget a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

Victor Ponta despre un acord cu FMI

Referitor la un acord cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania nu are nevoie sa imprumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajuta. “Nu avem nevoie si nici in evaluarea celor de la FMI si a CE, Romania nu are nevoie sa imprumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajuta, asa cum ne-a ajutat la inceput de an, alaturi de stabilitatea politica, sa ne imprumutam foarte ieftin, ultima data, saptamana trecuta, domnul Voinea (ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea n.r) m-a informat ca ne-am imprumutat la euro cu o dobanda de 3% pe trei ani, sa pastram un curs de schimb euro-leu foarte bun si sa devenim in continuare interesanti pentru zona de investitii , a spus Ponta.