CASA PRISPA, cea mai eficienta locuinta solara din Romania. Vezi unde o gasesti


CASA PRISPA apartine unor oameni din localitatea Margineni, judetul Bacau, si a fost proiectata si construita de un grup de studenti in asa fel incat sa fie atat eficienta energetic, dar si atractiva.

Constructia este unica in Romania, iar proprietarii au cumparat-o in august 2012, cu 45.000 de euro, la o licitatie de profil din Bucuresti. 

Casa Prispa nu are nevoie de nicio sursa de energie electrica sau de combustibil, ci se alimenteaza integral din sistemul de panouri solare si fotovoltaice instalat pe acoperis.

Casa are 90 de metri patrati, 60 situati la parter si 30 la mansarda, si a fost montata la Margineni in mai putin de 30 de zile, de catre echipa de 50 de studenti participanti la proiect. Pe acoperis sunt montate 32 de panouri fotovoltaice, cu o suprafata totala de aproximativ 70 de metri patrati, care ar produce, in conditii optime, 8 kWh, o cantitate de energie mai mult decat suficienta pentru a alimenta toata aparatura electrica din casa.

PRISPA este un proiect-pilot, o alternativa sustenabila pentru revitalizarea modului de viata rurala din Romania. Proiectul casei raspunde unui context romanesc, de la implicatii economice la implicatii socio-culturale, asa cum sustin cei care au lucrat la proiect.

"Prispa nu e nici complet inauntru, nici complet in afara. E spatiul umbrit unde te simti confortabil si in siguranta. Prispa este un loc de socializare si impartasire de experiente. Specifica arhitecturii de lemn traditionale romanesti, prispa a constituit intotdeauna un element cheie in compozitia planimetrica si spatiala. Acesta este si motivul pentru care am ales prispa ca motiv central al proiectului. Prispa este integrata in volumul casei prin extinderea  acoperisului, definindu-se in acest fel un alt element traditional, si anume streasina. Suprafata acoperisului devine suprafata activa solara, deoarece permite amplasarea panourilor fotovoltaice la un unghi optim, captand astfel maximul de energie solara", potrivit paginii online a proiectului.



Anvelopanta este scutul care protejeaza casa de vanturile de nord si de zapada, respectiv de diferentele de presiune si temperatura interior-exterior, este cea care da forma si imagine casei, e cea care pune la dispozitia locuitorilor casei cele doua spatii tampon: prispa si spatiul de depozitare de la nord.

Prispa, elementul cheie, isi pastreaza functiunea traditionala, pasiva, protejand interiorul de efectul de sera din timpul verii si permitand razelor de lumina sa intre direct in casa in timpul iernii. Am folosit fiecare trasatura a anvelopantei (suprafete, unghiul acoperisului de 19 grade, orientarea sudica) pentru a asigura expunerea unei suprafete active solare de dimensiuni optime, care sa garanteze productia de energie. 

Spatiile din Casa Prispa respecta o proportie de bun simt intre standardul de confort si aria necesara pentru obtinerea acestuia, astfel ca se aliniaza cu principiul traditional care le-a generat. Casa are o prispa, un vestibul (tinda), zona de zi cu acces facil la utilitati (bucatarie, baie, spatiul tehnic), zona privata cu dormitorul si spatiul de studiu si, foarte important, suficiente zone de depozitare.

"Am creat scenarii pentru cel mai versatil spatiu din casa: podul. L-am transformat intr-o supanta, pe care o folosim drept zona de relaxare, zona de joaca petru copii sau ca spatiu suplimentar pentru dormit. Din supanta se accede in spatiul tehnic mansardat, care include majoritatea sistemelor de instalatii si echipamente. Prispa ramane principala legatura intre interior si exterior si are posibilitatea de a indulci aceasta granita deschizand complet spatiul interior prin intermediul usilor culisante. Se pune la dispozitie astfel o a doua cale de acces in zona de studiu, conferind independenta functiunilor", se mai arata in descrierea proiectului. 


Design Interior
Un principiu adaptat interiorului casei PRISPA este alternarea traditionala a mobilei colorate, cu textile si suprafete albe. Cu toate acestea, singurele accente de culoare pe care le folosim se regasesc in textile (culori traditionale), pastrand pentru celelalte materiale culorile si texturile lor naturale.
Conceptul se bazeaza pe sintetizarea esentei traditiei romanesti prin forma, textura si tehnici de executie. Cum mobila se face in mod traditional din materiale perisabile (un fenomen observat in toata Europa) reinterpretaza de obicei statusul evolutiei unei tari. Acest lucru ne impune folosirea materialelor naturale cu proprietati tehnologice extinse (de exemplu, utilizarea tencuielilor de lut imbunatatite cu red drywall support pentru protectia la foc).

Iluminare
Principalul atu al casei Prospa este faptul ca toate spatiile locuibile – livingul, locul de luat masa, bucataria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural.
Pe fatadele de est si de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost  tratate Low-E (sticla cu emisivitate redusa), astfel ca permit doar patrunderea luminii in interior, nu si a caldurii, evitand efectul de sera. Aceste ferestre sunt prevazute cu sisteme de protectie impotriva insoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce ofera posibilitatea de a obtura complet patrunderea luminii in timpul verii. Mai mult decat atat, pentru a evita lumina foarte puternica de la apus, geamul de pe vest are un tratament aditional cu folie metalica.
Inspiratia traditionala se regaseste si in demersul de creatie a corpurilor de iluminat. Astfel, avem 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretand cate un motiv cheie al expresiei grafice romanesti: zig-zag-ul, lampa, fantana cu cumpana, fusul de lana.

Elemente reconfigurabile
Pentru a adapta casa la scenariile stilului de viata contemporan si pentru a optimiza spatiul interior s-au folosit elemente reconfigurabile, legate fie de separarea functionala, fie de utilizarea mobilierului.
Spatiile din casa Prispa au multiple utilizari, fara sa fi ignorat in procesul de creatie  granitele necesare. Astfel, dunt folosite usi culisante pentru a crea senzatia un spatiu continuu la sud, permitand spatiului interior sa se extinda in prispa. 

Sursa foto: prispa.org