CM 2010: K’naan si Wavin’ Flag are mai mult succes decat Shakira. Topul celor mai frumoase imnuri ale Mondialelor de fotbal

Piesa Giannei Nanini, la Coppa del Mondo 1990 ramane cea mai spectaculoasa creatie dedicata Campionatului Mondial. In 2010, cantecul somalezo-canadianului K’naan are mai mare succes decat imnul oficial, interpretat de Shakira.

In ultimii 30 de ani, muzica a devenit un element cheie al fiecarui turneu final, piesele fiind de mare ajutor in campaniile de marketing si avand darul de a insuleti atmosfera de dinaintea meciurilor. In plus, se poate spune despre ele ca ofera o anume personalitate turneului. Multe dintre aceste cantece au ramas pe buzele microbistilor si sunt fredonate si azi, desi au trecut chiar doua decenii de la lansare.

7: Shakira – Waka Waka quot;This Time for Africa quot; (CM 2010)

S-ar putea spune ca interpreta columbiana a devenit cantareata oficiala a Cupei Mondiale. A cantat in deschiderea turneului final din Germania, iar acum se intoarce la CM cu imnul oficial. Waka waka are la baza o melodie cameruneza, numita Zangaléwa, devenita populara pe Continentul negru ca si cantec militar, in timp ce in America de Sud a devenit de notorietate prin adaptarea intitulata El Negro No Puede, a grupului feminin de merengue Las Chicas del Can.

6: Darly Hall and The Sounds Of Blackness – Gloryland (CM 1994)

CM 1994 a fost momentul de maretie absoluta a fotbalului, in Statele Unite, iar piesa incearca sa redea acele sentimente. Cu o voce remarcabila si un cor pe fundal, Gloryland proclama o noua era in lumea fotbalului. Un pic lipsit de ritm si destul de lent nu reuseste sa dezlantuie pasiunea in randul iubitorilor de fotbal. Ramane totusi un clasic al CM.

5: Valeria Lynch – Me Das Cada Día Más (CM 1986)

CM 1986 a fost turneul lui Maradona si al Argentinei. La finalul campionatului, FIFA a lansat un film oficial, in care au fost incluse doua cantece: A Special Kind of Hero, al lui Stephanie Lawrence, dragut dar plictisitor, si Me das cada día más al Valeriei Lynch, o cantareata argentiniana. Aceasta din urma melodie, cu versuri romantice si mesaj puternic, este o declaratie emotionala dedicata quot;celui mai mare jucator din istoria fotbalului quot;, Maradona.

4: Ricky Martin – The Cup of Life (CM 1998)

A fost apogeul carierei cantaretului portorican. Dincolo de CM 1998, piesa a urcat vertiginos in topurile din intreaga lume, ajungand numarul 1 in Australia si in Eurochart Top 100. Celebra prinrefrenul nbsp; quot;Go, Go, Go; Allez, Allez, Allez! quot; piesa a fost pe locul 45 in America de Nord, in Billboard Hot 100.

3: Vangelis – Anthem (CM 2002)

Melodia oficiala a Mondialului asiatic a fost quot;Boom quot;, interpretata de Anasacia, dar grecul Vangelis a orchestrat si el un imn, care se pliaza foarte bine pe eveniment. Este o piesa instrumentala, epica si plina de ritm, cu fundal clasic.

2: K’naan – Wavin’ Flag (CM 2010)

Mai intai, piesa a fost inregistrata, in scopuri caritabile, de un grup muzicieni din Canada, autointitulat Young Artists for Haiti. Apoi a fost aleasa de Coca Cola ca si imn al sau pentru CM 2010. Melodia este plina de culoare, cu versuri nostalgice si o multime de instrumente de percutie. Impactul a fost extraordinar, fiind mult mai difuzata decat piesa Shakirei la statiile tv si posturile de radio. Coca Cola a realizat si diverse versiuni bilingve ale piesei: engleza/spaniola cu David Bisbal, engleza/araba cu libaneza Nancy Ajram, dar si versiuni in chineza, portugheza sau greaca.

1: Gianna Nannini si Edoardo Bennato – Un’estate italiana (CM 1990)

Doi veterani ai muzicii rock italiene au reusit cantecul perfect care sa redea trairile suporterilor pe timpul unui Campionat Mondial. Melodia a fost exploatata la maxim in diverse spoturi publicitare, campanii de marketing, asta si pentru ca versurile quot;Notti magiche, inseguendo un goal quot; le stie orice microbist.

nbsp;