COPLATA, introdusa de Guvern. Vezi de cand se va plati taxa de coplata

Pacientii vor plati incepand cu luna aprilie a acestui an o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta, introducerea taxei fiind aprobata prin hotarare de guvern, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca s-a aprobat HG privind coplata, pacientii vor da intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.

Nicolaescu a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata.Ministrul Sanatatii a mai spus ca forma finala a Contractului cadru pastreaza plata medicului de familie la 50% per serviciu si 50% per capita, si nu 70% per capita si 30% per serviciu, cum a fost prevazut in prima forma a proiectului.

Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital.Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va participa, joi, la Conferinta MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema Reforma in sanatate 2013-2014 , parte din seria MEDIAFAX Health Conferences, care va avea loc incepand cu ora 11.00, la hotelul Novotel, sala Paris. Una dintre temele conferintei vizeaza si noutatile aduse de contractul-cadru privind asistenta medicala in 2013-2014.

Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei si maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza.Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.

Agentia MEDIAFAX a anuntat insa, in luna ianuarie, ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa introduca sistemul coplatii din primavara acestui an.