Card de sanatate pentru toti romanii de la 1 ianuarie 2011

Ministerul Sanatatii va implementa obligativitatea cardului national de sanatate incepand din 2011. Cardul va contine istoricul medical al pacientului, bolile cronice de care sufera, precum si informatii privind acceptul posesorului de a-si dona organele in caz de deces.

Implementarea cardului national de sanatate va aduce romanilor si o bucurie: oamenii vor scapa de birocratie si de statul la cozi.

Ministrul Sanatatii, Cseke, Attila a precizat ca Romania este in intarziere destul de mare fata de alte state europene in ceea ce priveste implementarea cardului national de sanatate, in conditiile in care tari precum Ungaria l-au adoptat inca din anii ’90.

quot;Doua sunt principalele efecte pe care le urmarim prin implementarea acestui card: in primul rand eliminarea oricarei birocratii pentru pacienti. Azi, un pacient internat trebuie sa aduca cel putin o adeverinta de la locul de munca cum ca si-a platit toate contributile la zi. Cetateanul este pus pe drumuri si nu ar trebui, mai ales ca trebuie sa tinem cont de faptul ca este totusi bolnav. Al doilea efect este eliminarea fraudelor din sistem. Astazi se poate intampla foarte usor ca unei persoane cu un cod numeric personal sa i se prescrie un medicament, sa fie ridicat acel medicament de la farmacie, iar persoana respectiva nici macar sa nu stie quot;, a spus Cseke.

Imprimeria Nationala este gata sa inceapa tiparirea noilor carduri de sanatate, insa se asteapta inceperea procedurii de achizitie publica pentru sistemul informatic necesar folosirii acestora.

Din 2011, fiecare persoana care beneficiaza de asigurare de sanatate va avea un card electronic, prin care i se va dovedi calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Hotararea Guvernului nr. 962/2010 pentru aprobarea modalitatii de realizare a sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 646, din 16 septembrie 2010.

Sursa foto: paginamedicala.ro