Cardul de credit, intre avantaje si dezavantaje

Cardul de credit, un produs promovat intens de institutiile financiare, are pe langa dezavantaje si multiple avantaje, daca este folosit inteligent. Insa foarte multi detinatori de carduri de credit sau cumparaturi asa cum mai sunt ele denumite, nu cunosc principalele caracteristici ale acestora si uneori nu le folosesc tocmai din acest motiv.

Platiti cumparaturile cu cardul de credit, nu scoateti bani de la ATM

Principala utilizare a cardului de credit este aceea de mijloc de plata a cumparaturilor si nu de a scoate bani din el de la ATM, ca in cazul cardului de debit. Pentru cardul de credit comisionul aplicat pentru retragerea banilor de la ATM-ul este foarte mare, in medie in jurul valorii de 2%

Comisionul de administrare

Principalele dezavantaje sunt date de dobanzile mult mai mari decat pentru alte tipuri de credite si de comisionul de administrare anual. Comisionul de administrare se plateste indiferent daca folositi sau nu cardul de credit in decursul unui an de zile, astfel ca trebuie sa alegeti un card cu cel mai mic comision.

Aproape toate cardurile de credit necesita plata unui comision anual de administrare iar valoarea acestuia este cuprinsa intre 10 si 60 de lei, pentru cardurile emise in moneda nationala.

Diverse campanii promotionale aflate in derulare propun scutirea de acest comision pentru primul an de utilizare, ca in cazul Raiffeisen Bank, Citibank sau Banca Italo Romena.

Cardul de credit de la Libra Bank ofera posibilitatea detinatorului de a plati comisionul de administrare in valoare procentuala lunar, aplicat la valoarea utilizata. Astfel, daca doriti un card de credit, insa nu aveti intentia sa il utilizati foarte des, doar ca rezerva de lichiditate, acest card va poate scuti de plata comisionului anual.

Dobanda aplicata la folosirea limitei de credit

In cazul dobanzilor solicitate pentru utilizarea limitei de credit si nereturnarea banilor in interiorul perioadei de gratie, acestea pot fi diferentiate in functie de modul de utilizare, mai mari in cazul folosim cardul ca sa retragem numerar.

Dobanzile pot ajunge insa pana la 28%, in cazul cardului de credit CardAvantaj de la Credit Europe Bank sau 32% la Millennium Bank pentru sumele retrase de la ATM. nbsp;

Cumparaturi in rate fara dobanda

Cardul de credit are in schimb multiple avantaje, iar numarul acestora creste datorita concurentei existente intre institutiile financiare emitente.

Cea mai recenta este data de posibilitatea platii cumparaturilor in rate fara dobanda pana la 12 luni sau uneori chiar 24 de luni. In acest caz dobanda este platita de comerciant din dorinta de crestere a vanzarilor iar dumneavoastra puteti beneficia de un laptop ieftin, care poate fi platit in rate fara nici o dobanda.

Nu uitati insa sa platiti ratele lunare la timp, altfel orice intarziere duce la eliminarea facilitatii si plata dobanzii de catre dumenavoastra care pentru unele carduri foarte mare.

Cumparati acum si returnati banii mai tarziu

Poate cea mai cunoscuta facilitate o reprezinta perioada de gratie, in decursul careia nu trebuie sa platim dobanda, daca cardul a fost folosit la cumparaturi, iar suma este rambursata pana la data maxima de rambursare. Astfel, puteti folosi creditul fara sa platiti, si 61 de zile cum este cazul cardului de credit de la Banca Romaneasca.

Puteti sa folositi astfel, banii de salariu pentru a constitui un depozit bancar si apoi la sfarsitul perioadei de gratie sa lichidati contul, returnati banii folositi la cumparaturi in perioada respectiva si sa ramaneti cu un mic venit suplimentar.

Nu in ultimul rand, in cazul in care calatoriti in afara tarii si doriti sa inchiriati o masina, veti avea nevoie de un card de credit pentru rezervare si inchiriere.

In final, cumparaturi placute, si nu uitati sa beneficiati din plin de perioada de gratie.

Afla care sunt cele mai bune rate ale dobanzii la cardul de credit pe moneycenter.ro.