Cardul national de sanatate va costa circa 2 euro si va fi valabil 5 ani


Ministerul Sanatatii a primit primele carduri nationale de sanatate realizate in perioada de proba (in alb). Acestea urmeaza a fi personalizate, ministrul Cseke Attila precizand ca vor fi insemnate circa 2-3 milioane de carduri pe luna.

Astfel, pana la sfarsitul lui 2011 ar urma sa fie finalizate aproape 8 milioane de documente dintr-un total de 15 milioane, potrivit Mediafax.

quot;Saptamana trecuta a fost finalizata perioada de proba a cardurilor nationale de sanatate. Saptamana viitoare vom avea deja un numar insemnat de carduri. Pasul urmator este personalizarea cardurilor. Vor fi realizate cam 2-3 milioane de carduri pe luna, dar in acest interval vor putea fi personalizate in jur de un milion de acte quot;, a spus ministrul Cseke.

Cardul national de sanatate va contine nbsp;pe langa nume si prenume, un numar de identificare a posesorului, altul decat codul numeric personal. In plus, va avea un cip pe care vor fi trecute de catre medicul de familie si alte date medicale ale omului: grupa de sange, Rh-ul, eventuale alergii, date referitoate la posibile tratamente cu medicamente anticoagulante.

Cardul va fi trimis prin posta persoanelor asigurate (peste 18 ani) si va costa aproximativ 2 euro, valabilitatea acestuia fiind de 5 ani.

In viitor acientul va avea posibilitatea sa-si acceseze datele medicale de pe card, prin internet, cu ajutorul unui cod PIN ori al unei parole.

Foto: Pro TV