Castelnou – Spania, satul care ofera case gratis si bona de la primarie

O localitate din estul Spaniei, unde media de varsta este 53 de ani si terenurile zac necultivate, ofera de la locuinte gratuite, reduceri de taxe, baby-sitter, doar-doar cineva ar dori sa se stabileasca acolo.

In timp in multe colturi din Europa bantuie spaima de imigranti, autoritatile dintr-un sat din estul Spaniei au o quot;oferta de emigrare quot; foarte tentanta pentru cei care vor sa se stabileasca acolo: case si terenuri gratis si reduceri de taxe.

Oferta include si un baby-sitter pentru copii, quot;bonus quot; din partea comunitatii locale, fara nicio cheltuiala pentru familia respectiva.

La aceste mijloace neobisnuite de atragere de noi locuitori apeleaza satul quot;pe moarte quot; Castelnou din estul Spaniei, relateaza The Guardian. In localitatea din provincia Teruel (regiunea Aragon), scoala s-a inchis acum zece ani, biserica – in ianuarie 2010, in timp ce terenurile zac necultivate de cativa ani.

quot;Probabil ca vom muri cu totii aici quot;, remarca Victor Lopez, un localnic de 76 de ani. El si majoritatea celor cu care se intalneste, zilnic, in piata publica, traieste din pensie si deplange degradarea localitatii. quot;Copiii mei au emigrat cu totii si mai sunt doar o mana de tineri acum. Generatia mea cultiva totul, de la bumbac la porumb, dar acum nimeni nu mai vrea sa lucreze pamantul quot;, spune Lopez.

Satul care quot;importa copii quot;

In urma cu mai putin de o jumatate de veac, satul Castelnou avea o populatie de circa sase ori mai mare decat cei 109 locuitori de acum. In ziua de azi, media de varsta este de 53 de ani, o treime din populatie are peste 65 de ani si satul se quot;comprima quot; pe zi ce trece.

Toate zilele sunt la fel, dar primarul José Miguel Esteruelas a ales un slogan cat mai quot;dinamic quot; pentru localitatea sa: quot;satul unde se intampla lucruri quot;. Fata de zeci de alte sate pustii din Aragon, promisiunea ca in Castelnou quot;se intampla ceva quot; este menita sa atraga atentia.

Dar primarul nu vrea sa faca doar atat, ci sa foloseasca tehnici de marketing, pentru a determina un quot;import de copii quot;, care ar putea schimba soarta satului. Esteruelas vrea sa transforme localitatea sa intr-o atractie pentru copii, scop in care a dispus amenajarea unui loc de joaca (cu mici castele in care cei mici se pot catara). Intr-o singura zi, primaria a dat o masa gratis (paella – orez cu legume si carne sau fructe de mare) pentru 500 de oaspeti.

Toti erau familii cu copii, care ar fi putut alege sa ramana acolo.

Pamant gratis, pe care nimeni nu-l doreste

In Castelnou, dar si in alte localitati, casele si terenurile vor fi oferite gratis celor care aleg sa se stabileasca acolo, dar ceea ce se asteapta de la imigranti este sa munceasca pamantul. Insa, chiar si intr-o tara unde somajul trece de 20%, doritorii sunt rari. Oricat de fascinante pentru copii, obiectele din micul parc de distractii sunt de neatins in zilele cand sunt 38 de grade Celsius (toata vara), pe cand iarna locuitorii din Teruel indura geruri aspre. Conditiile de viata nu par destul de bune, pentru ca munca in agricultura sa fie mai atractiva decat ajutorul de somaj.

nbsp;