Catedrala Sfantul Vasile – Afla totul despre bijuteria de la Moscova


Catedrala Sfantul Vasile din Piata Rosie reprezinta principalul punct de atractie de la Moscova. Considerata o bijuterie unica in lumea crestina, catedrala Sfantul Vasile se afla in capatul Pietei Rosii, langa Turnul Spasskaya al Kremlinului.

Nu foarte mare, catedrala este alcatuita din noua capele ridicate pe o singura fundatie. Stilul fascinant in care a fost construita ii contureaza unicitatea: pur rusesc si imbracata in culori vii.

Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan, si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie.

Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Potrivit crestinortodox.ro, patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului – a opta zi dupa calendarul iudaic – dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria.

Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.

Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. O legenda spune ca Napoleon ar fi admirat-o atat de mult, incat a dorit sa o ia la Paris. Neavand tehnologia necesara a dispus incendierea ei, dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata. El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare.

In timpul explicatiei, a spus la un moment dat: quot;Dar daca noi am demola asta, uite asa! quot; si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingandurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: quot;Lazar! Pune-o la loc! quot;.

Tot in legatura cu incercarea prin care a trecut Catedrala Sfantul Vasile aflam si urmatoarele: arhitectul Baranovsky, in momentul in care a aflat intentia autoritatilor de a darama catedrala, s-a asezat pe treptele din fata bisericii si a fagaduit ca isi va taia singur gatul daca minunata biserica va fi daramata. In cele din urma, decizia nu a fost pusa in practica, insa arhitectul Baranovsky nu a scapat de cinci ani de inchisoare pentru indrazneala aratata lui Stalin.

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova – bijuteria multicolora din Piata Rosie

Catedrala Sfantul Vasile se afla ridicata in capatul Pietei Rosii, in imediata vecinatate a Turnului Spasskaya al Kremlinului. Nu foarte mare, aceasta este alcatuita din noua capele ridicate pe o singura fundatie.

Sursa text: nbsp;crestinortodox.ro