Cauciucurile de iarna se aleg conform datelor din certificatul de inmatriculare. Prevederi Legea 161/2011


Cauciucurile all seasons care nu au inscriptionat initialele M+S nu pot fi folosite in anotimpul rece. Zvonurile despre cresterea preturilor de la 1 septembrie au produs agitatie in randul soferilor care nu stiu de ce cauciucuri au nevoie.

Mai sunt doua luni si jumatate pana cand posesorii de autovehicule trebuie sa-si schimbe cauciucurile de vara cu cele pentru sezonul rece. Si asta pentru ca, din acest an, se aplica actul normativ care impune folosirea anvelopelor de iarna intre 1 noiembrie 2011 si 31 martie 2012. Utilizarea acestora este reglementata prin Ordonanta 5 din 2011 a Ministerului Transporturilor si Legea 161 din 11 iulie.

Si cum un necaz nu vine singur, distribuitorii de cauciucuri pregatesc, din septembrie, o scumpire, in medie, a anvelopelor cu 10 procente. Pentru vehiculele comerciale, cresterea ar pute fi considerabil mai mare. De altfel, multi vanzatori au ridicat deja preturile fata de cele practicate acum cateva luni. Deocamdata, niciunul dintre distribuitori nu vrea sa-si asume, oficial, majorarile. Pe de alta parte, reprezentantii producatorilor spun ca preturile de fabrica nu se schimba deocamdata. Oricum, cumpararea din timp a anvelopelor de iarna poate reprezenta o economie deloc de neglijat.

Anvelopele „all seasons quot; nbsp;

Politia rutiera si Autoritatea Rutiera Romana (ARR) atrag atentia soferilor ca anvelopele „all seasons quot; nu tin locul anvelopelor de iarna. „Inscriptia all seasons este una comerciala. Acest tip de anvelopa nu poate tine locul de anvelopa de iarna. Ii sfatuiesc pe proprietarii de masini cand cumpara o anvelopa pentru sezonul rece sa solicite vanzatorilor certificate de conformitate care atesta calitatea cauciucului de iarna quot;, a declarat pentru „Adevarul quot; directorul Autoritatii Rutiere Romane, Florian Coman, Directorul ARR a precizat ca sunt considerate de iarna anvelopele care au anumite inscriptii acceptate de regulamentele Comunitatii Europene.

Obligatoriu M + S

La randul lor, reprezentantii Politiei Rutiere explica in ce constau inscriptiile tehnice. „Anvelopele sunt produse reglementate tehnic prin Directiva 92/23/CE, care prevede obligativitatea inscriptionarii anvelopelor pentru zapada cu unul din simbolurile «M+S», «MS», «M.S», «M amp;S» quot;, a declarat directorul adjunct al Politiei Rutiere, Cristian Calin. Inscriptiile „M quot; si „S quot; sunt prescurtarea pentru „mud amp; snow quot;, adica „noroi si zapada quot;. in ceea ce priveste cauciucurile „all seasons quot;, Calin face urmatoarea precizare: „Actele normative de mai sus nu definesc nbsp;anvelopele «all seasons» si nu prevad acest marcaj de natura comerciala, in consecinta, anvelopele «all seasons» nu pot fi considerate ca echivalente cu anvelopele pentru zapada, decat daca sunt marcate suplimentar cu unul din simbolurile nbsp;M+S, MS, M.S, M amp;S quot;.

Citeste articolul integral pe site-ul Adevarul (Sursa foto: adevarul.ro) nbsp;