Cazul Adrian Severin – DNA cere comisii rogatorii cu Belgia si Franta



Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au solicitat, miercuri, autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii acestui dosar, informeaza DNA, printr-un comunicat remis NewsIn.

Procurorii anticoruptie au dispus la 18 iulie inceperea urmariri penale impotriva eurodeputatului Adrian Severin pentru luare de mita si trafic de influenta, decizia fiindu-i adusa vineri la cunostinta.

Eurodeputatul Adrian Severin a declarat la 22 iulie, dupa ce a fost audiat la DNA, ca va colabora cu procurorii anticoruptie pentru quot;aducerea adevarului la suprafata quot;. nbsp;
quot;Nu vreau sa fac niciun fel de comentarii pentru ca asa este mai bine. Nu are niciun sens sa fac vreun fel de declaratie quot;, a spus initial europarlamentarul.

La insistentele presei, Severin a mai declarat: quot;Am avut o prima intalnire, trebuie sa clarificam o serie de aspecte. Vom colabora, vom lucra foarte bine impreuna, ca sa aducem adevarul la suprafata quot;.

Fostul social-democrat a stat in sediul DNA cel putin o ora. In 21 martie, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de Adrian Severin, membru in Parlamentul European.

Sunday Times a scris ca europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) si Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dadeau drept lobbysti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat in scandalul quot;bani contra amendamente quot;, fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

In urma scandalului, Adrian Severin si-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat sa demisioneze din PE, in pofida cererii exprese in acest sens adresate de presedintele PE, Jerzy Buzek, si a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. in prezent, Severin figureaza ca europarlamentar neafiliat.

In sedinta din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui Parlamentului European sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Adrian Severin.