Ce au votat locuitorii insulelor Falkland la referendumul privind statutul fata de Marea Britanie

Locuitorii insulelor Falkland au votat luni cu o majoritate covarsitoare (98,8 la suta) in favoarea ramanerii in cadrul Marii Britanii in urma unui referendum destinat sa trimita un mesaj Argentinei care apreciaza nul si neavenit scrutinul.

Aproximativ 92 la suta din 1.672 de alegatori din acest arhipelag disputat din Atlanticul de sud au spus da in proportie de 98,8 la suta in favoarea mentinerii statutului de teritoriu de peste mari al Regatului Unit pentru insulele Falkland, conform cifrelor oficiale. Doar trei voturi au fost exprimate impotriva mentinerii insulelor in cadrul Marii Britanii. Rasunatorul rezultat de da , care a fost publicat la ora 22:30 (03;30, ora Romaniei) in arhipelagul din Atlanticul de sud, nu a fost contestat.

Daca acest scrutin s-a desfasurat cu aprobarea guvernului britanic care controleaza arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o tentativa britanica de manipulare si a prevenit ca nu va rezolva diferentele asupra suveranitatii. Pentru Buenos Aires, insularii constituie o populatie implantata de catre britanici si nu pot revendica dreptul la autodeterminare. In timp ce comitetul special al ONU pentru decolonizare solicita deschiderea negocierilor britanico-argentiniene pentru a reglementa problema, insularii spera ca acest referendum le va sustine cauza. In 2012, cea de-a 30-a aniversare a razboiului dintre Marea Britanie si Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morti, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele doua state.