Ce nu se stie despre atacul terorist din ziua de Craciun, din avionul Amsterdam-Detroit

nbsp;

Un tanar nigerian banuit de legaturi cu Al Qaida a incercat sa arunce in aer un avion al companiei Delta, in ziua de Craciun. Avionul Airbus al companiei Delta facea legatura intre Amsterdam si Detroit.

Teroristul nbsp; fanatic purta lipit de corp un dispozitiv explozibil artizanal. Detonarea s-a produs cu putin timp inainte de aterizarea pe aeroportul din Detroit. Din fericire, atacul a esuat, nu au fost victime, iar avionul a aterizat in conditiid e siguranta.

Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, in varsta de 23 de ani, era student la Londra si aparent integrat in societatea occidentala, la fel ca si majoritatea teroristilor islamisti care au captat atentia planetei dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.

In ultimii ani, toate sarbatorile crestine sunt insotite invariabil de atentate teroriste islamice. Ca urmare, autoritatile din intreaga Europa si din America de Nord au sporit masurile de securitate in aeroporturile internationale si atrag atentia ca orice student musulman este un potential terorist. Mai ales cei care practica quot;takya quot;, adica ipocrizia in comportament pt a insela quot;inamicii lui Allah quot;.

Takya este practicata inca din evul mediu, pt ca jihadistii sa se poata infiltra printre quot;infideli quot;. nbsp; Ei beau alcool, au amante si uneori copii, afaceri si ocupatii aparent perfect normale. Insa asteapta doar un ordin de la celula terorista sau ocazia de a ajunge intr-o pozitie sociala de unde pot provoca maxim de distrugeri sau pagube economiei sau statului quot;infidel quot; vizat.

Secretarul de Stat american Janet Napolitano, sefa departamentului Homeland Security, a recunoscut ca sistemul de securitate aeronautica si-a dovedit inca odata ineficienta: nbsp; “Sistemul nostru nu a functionat in acest caz” a spus ea pe postul de televiziune NBC Today. quot;Nimeni nu este fericit sau mul 355;umit cu asta. O examinare aprofundat 259; este în curs quot; a mai spus Napolitano.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs a declarat ca guvernul va moderniza toate sistemele de securitate din aeroporturi pentru detectarea explozibililor inainte de intrarea pasagerilor la bord, anunta agentia Reuters. Miliarde de dolari au fost cheltuite nbsp; privind sistemele de securitate aeronautica dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, atunci cand mai multe avioane comerciale au fost deturnate si folosite ca arme. O mare parte din bani a plecat spre cursuri de pregatire profesionala 351;i echipamente prin care unii exper 355;i în securitate spun ca s-ar fi putut detecta dispozitivul exploziv purtat de Umar Farouk Abdulmutallab. In acest moment teroristul este acuzat de ascunderea pe corp a unui dispozitiv explozibil si atentat terrorist pe un zbor de la Amsterdam la Detroit.

Se pare ca teroristul si-a procurat explozibilul din Yemen, cea mai saraca si inapoiata tara musulmana. Tara organizata tribal, cu zone unde statul nu are nici un control si se intra doar cu armata, Yemenul seamana cu Afganistanul si zone din Pakistan, oferind o baza ideala pt fanaticii Al Qaida. Alungati si infranti in Irak si Arabia Saudita, sute de jihadisti s-au refugiat la triburi din Yemen, asa cum mii de talibani s-au refugiat in zonele tribale paakistaneze.

Nu este intamplator ca acest terorist nigerian a facut antrenament in Yemen. Statele Unite monitorizeaza Yemenul si ajuta armata yemenita cu informatii si echipamente. Celulele jihadiste au fost deja infiltrate si lovite pe 17, respectiv 23 decembrie, in raiduri aviatice americane. Zeci de jihadisti au fost ucisi, in ultima operatiune fiind lichidat chiar seful suprem pentru peninsula Arabiei.

Nigerianul a recunoscut deja in fata procurorilor americani ca planuia un atentat, a explicat cum a injectat lichid in saculetul de pudra pe care il avea lipit de coapse. Pudra nu a explodat ci a ars, provocandu-i sinucigasului musulman arsuri grave pe picioare. In acel moment a fost prins si imobilizat de unii pasageri. Pentru un atentat similar, un alt terorist a primit in USA inchisoare pe viata.

Sursa foto: AFP