Ce spune UDMR despre modificarea Constitutiei

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea va sustine la discutiile privind modificarea Constitutiei clarificarea atributiilor Guvernului, intarirea rolului Parlamentului si limitarea drastica a guvernarii prin OUG si prin asumarea raspunderii.

“In discutiile despre revizuirea Constitutiei vom insista pe acele modificari pe care le consideram importante pentru functionarea institutiilor. Cunoastem defectele Constitutiei din punct de vedere structural si functional, trebuie clarificate atributiile Guvernului, presedintelui, care sunt limitele unde se opresc interactiunile intre Guvern si Administratia Prezidentiala. Noi propunem Parlament bicameral, dar cu competente diferentiale ale Senatului si Camerei Deputatilor. Trebuie sa vedem ce facem cu ordonantele de urgenta, trebuie intarit rolul Parlamentului, trebuie sa limitam drastic posibilitatea de a guverna prin OUG si prin asumarea raspunderii”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Kelemen.

In ceea ce priveste articolul 1 din Constitutie, liderul UDMR a reiterat faptul ca Uniunea sustine modificarea sintagmei de stat national.

“Respectam prevederile articolului 1 in ceea ce priveste statul unitar si indivizibil, singura propunere a fost si va fi legata de statul national. stiu ca este o propunere care nu are nicio sansa sa treaca, dar este firesc sa nu avem subiecte tabu. Aducem argumente, explicam de ce aducem aceasta propunere”, a precizat Kelemen.

Intrebat daca poate fi modificata Constitutia si adoptata o noua forma de reorganizare a tarii pana la sfarsitul anului, presedintele UDMR a raspuns ca, daca va exista vointa politica, se vor putea face aceste doua lucruri.

“E un calendar ambitios, dar se poate ajunge la aceasta finalitate daca exista vointa politica si majoritate si o consultare permanenta. Sunt convins ca daca nu facem in 2013 amendarea Constitutiei si regionalizarea, nu vom face in 2014 fiind an electoral. Nu vom face in acest ciclu electoral, pentru ca 2015 si 2016 vor fi an preelectoral, respectiv electoral, si nu prea se fac astfel de lucruri. Dar ei au majoritate si au posibilitatea de a amenda orice vor. Sunt convins ca vor accepta si dialogul si argumentele celor care nu se afla la guvernare”, a conchis Kelemen Hunor.