Cei mai stresati angajati sunt pilotii, managerii si jurnalistii

Site-ul de recrutare CareerCast.com a realizat un top al celor mai stresante meserii, tinand cont de mai multi factori, respectiv mediul de lucru, implicare fizica si psihica, pericole la care angajatii sunt supusi sau termenele de finalizare a proiectelor foarte scurte.

Iar daca in cazul pilotilor de avioane era de asteptat sa fie pe primul loc in top, din cauza complexitatii si responsabiliatii muncii lor, surprinzator este faptul ca pe aceeasi treapta au fost trecute si persoanele care lucreaza in relatii publice (PR).

quot;Din pozita de PR, trebuie sa interactionezi cu o parte ostila a presei si sa ai diverse prezentari în fata publicului. Este esential sa nu faci nicio greseala quot;, sustin realizatorii topului.

Iata mai jos care sunt primele cinci dintre cele mai stresante joburi:

1. Pilot pe curse comerciale

Nivel de stres: 47,6
Program de lucru: 9 ore/zi

Suprasolicitarea in cazul pilotilor vine din faptul ca meseria implica un nivel de responsabilitate foarte ridicat, iar exercitarea meseriei nu tine doar de ei si implica si alti factori externi, cum ar fi echipamentul care trebuie sa fie impecabil sau turnul de control.

Potrivit CareerCast, meseria este cu atat mai stresanta, cu cat pilotii se intalnesc frecvent cu situatii limta carora trebuie sa le faca fata si care implica un consum nervos peste limite.

2. Angajat in relatii publice (PR)

Nivel de stress: 47,6
Program de lucru: 9 ore/zi

PR-istii se afla, in totalitate, la mila clientilor si a comparatorilor, sustin realizatorii topului, care spun ca succesul sau insuccesul acestora depinde de deciziile si de actiunile clientilor. In acest fel, PR-istii sunt in permanenta sub imperiul stresului, in conditiile in care nu detin controlul situatiilor si aceastea pot lua o intorsatura neasteptata.

3. Manager General

Nivel de stress: 47.41
Program de lucru: 11 ore/zi

Directorii generali ai marilor corporatii sunt foarte bine platiti, dar exista si motive pentru asta: ei detin una dintre cele mai stresante functii. Nu numai ca meseria in sine necesita cunostinte aprofundate in afaceri, dar implica, de asemenea, cunoasterea noilor tehnologii si a noilor trenduri. De deciziile lor depinde, totodata, bunul mers al afacerii si soartaa sute sau mii de angajati.

4. Fotoreporter

Nivel de stress: 47.09
Program de lucru: variaza

Aceasta meserie face parte dintre cele mai stresante, pentru ca fotojurnalistii trebuie sa fie intotdeauna in prima linie, in situatii de cele mai multe ori periculoase, 24 de ore din 24. Acestia trebuie sa fie in permanenta pregatiti pentru a pleca in misiune, unde pot petrece perioade mari de timp. Cele mai stresante situatii in care sunt pusi fotojurnalistii sunt teatrele de razboi unde pot fi capturati sau, mai rau, ucisi.

5. Jurnalist

Nivel de stress: 43,56
Program de lucru: variaza

Jurnalismul este, de asemenea, unul dintre cele mai stresante domenii, in special jurnalismul de televiziune sau de agentie de presa. Angajatii din acest domeniu trebuie sa fie disponibili 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru face teren in situatii extreme. Fie ca este vorba despre dezastre natural, fie ca este vorba de razboaie sau alte situatii limita, jurnalistii sunt, uneori, primii care ajung la fata locului, inaintea echipelor de interventie.

Supusi pericolelor de tot felul pe teren, jurnalistii mai au un stres in plus: rapiditatea cu care transmit stirea si tehnologia la care sunt conectati in permanenta.

Vezi si alte articole pe aceeasi tema pe site-ul incont.ro