Cel mai puternic laser din lume va fi construit la Magurele

La Magurele va incepe, anul viitor, constructia celui mai mare centru stiintific international din estul Europei – ELI Nuclear Physics. In anul 2015 trebuie sa fie gata. Aici se vor face experimente cu cel mai puternic laser din lume.

Rezultatele la care se asteapta oamenii de stiinta sunt de domeniul fantasticului si vor putea fi aplicate intr-o multitudine de domenii, de la vindecarea cancerului la… transformarea fierului in aur.

Studiul de fezabilitate al proiectului ELI este gata, iar conducerea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN) Horia Hulubei din Magurele asteapta sa se apuce de treaba, mai ales ca Guvernul a aprobat nota de constructie a celui mai puternic laser din lume. Valoarea proiectului este de 280 de milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene.

Proiectul numit ELI se va desfasura in curtea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei din Magurele, pe o suprafata de marimea unui teren de fotbal, si va fi extrem de pretentios: toata structura va fi asezata pe arcuri speciale, pentru a nu trepida deloc, de exemplu, iar reglarea temperaturii si puritatea aerului vor fi la cele mai inalte standarde din lume.

Explicat pe scurt, fasciculele a doua lasere de foarte mare putere, practic cele mai tari din lume, se vor intalni intr-un spatiu tinut sub control cu un fascicul de radiatii gama. Astfel, in incinta se vor produce campuri electrice de puteri cum nu au mai existat pe Pamant, care vor desface atomii din spatiul supus experimentului.

Citeste mai mult pe site-ul Libertatea (Sursa foto: Libertatea)