Cele mai bune licee din tara: Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti, Colegiul Mircea cel Batran din Constanta si Colegiul Vasile Alecsandri din Galati


Daca s-ar uita cu atentie la topul liceelor din Romania, elevii ambitiosi de scoala generala ar arunca cat colo iPod-ul si si-ar jura ca nu mai lasa cartea din mana pana la sfarsitul gimnaziului.

La cele mai bune dintre ele, mediile la admitere bat spre zece, promovabilitatea la Bac spre suta la suta, iar olimpicii se numara cu zecile si sutele. In clasamentul liceelor romanesti, conduce Colegiul National quot;Santul Sava quot; din Capitala, urmat de Colegiul National quot;Mircea cel Batran quot; din Constanta, pe a treia pozitie aflandu-se Colegiul National quot;Vasile Alecsandri quot; din Galati. Topul a fost realizat prin ponderarea mediei de admitere (50%), mediei de la examenul de BAC (30%) si mediei rezultatelor obtinute la olimpiade (20%).

Bucuresti: 9,93 media la admitere

Cine a vrut sa intre anul acesta la Sava, in Bucuresti, la sectia matematica-informatica intensiv engleza, a trebuit sa aiba media de minimum 9,93. La alte sectii se putea si cu medii mai proaste, 9,65 sau, hai, 9,52. Liceul care a avut 36 de participanti la olimpiadele nationale si judetene si a avut, anul acesta, o promovabilitate intre 98,99 si 100%, in functie de specializare, cu medii care au variat intre 8,68 si 9,30. Al doilea cel mai bun liceu din Bucuresti este anul acesta Colegiul National quot;Mihai Viteazul quot;, unde cine a vrut sa intre anul acesta a trebuit sa aiba media minimum 9,34 si toti elevii au trecut de examenul de bacalaureat cu o medie de 9,08. Pe locul trei intre liceele din Capitala este Colegiul National de Informatica quot;Tudor Vianu quot;, care a avut o promovabilitate mai mica la Bac la sectia de filologie, 75%, insa la sectia de matematica-informatica a avut o promovabilitate de 98,68%. In 2010, liceul a avut 157 de olimpici. Anul acesta, cel mai bun liceu din Constanta a fost Colegiul National quot;Mircea cel Batran quot;, unde exista 62 de olimpici si niciun elev nu a picat la Bac.

Iasi: 582 de olimpici in trei licee

Nici la Colegiul National quot;Mihai Eminescu quot;, pe locul trei intre liceele constantene, niciun elev nu a picat Bac-ul. In Iasi, cele mai bune performante au fost inregistrate la Colegiul National Iasi, care a numarat in 2010 275 de olimpici nationali si judeteni si unde s-a intrat cu medii intre 9,09 si 9,42. Si Colegiul National quot;Emil Racovita quot; din Iasi a avut 109 de olimpici nationali si judeteni in 2010, iar Colegiul quot;Costache Negruzzi quot;, 198.

Trei sunt liceele de top din Brasov si toate colegii nationale. Locul 1 este ocupat de Colegiul National quot;Andrei Saguna quot; din Brasov, care a dominat clasamentul celor mai bune licee din judet si-n 2009. Cu doua specializari, Matematica – Informatica si Stiinte ale Naturii, colegiul a avut medii de admitere trecute de nota 9,00, respectiv 9,27 la Matematica si 9,13 la Stiinte. Rezultatele de la bacalaureat au fost bune, situandu-se aproape de nota 9,00, ca medie pe liceu.

Citeste mai mult in Gandul