Celula care regeneraza tesuturile bolnave, descoperita de medicii de la Victor Babes


Premiera mondiala a cercetatorilor romani. Medicii de la Institutul Victor Babes au gasit o celula care regeneraza tesuturile bolnave. Poate cea mai importanta dupa celula stem, aceasta vindeca organele bolnave. Descoperirea romaneasca revolutioneaza medicina si poate salva vietile a milioane de oameni.

Potrivit lui Laurentiu Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, celulele telocite au fost puse in evidenta de savantii romani, iar existenta lor a fost confirmata de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie si China. In tandem cu celulele stem, telocitele pot ajuta la refacerea unor organe vitale precum inima si creierul.

quot;Daca vom reusi sa le izolam, sa le multiplicam impreuna cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic quot;, a adaugat profesorul Laurentiu Popescu.

Potrivit medicilor, inima are capacitatea de a se regenera, pana la varsta de 25 de ani cu aproximativ 1% pe an, iar in cazul varstnicilor cu 0,5% pe an.

Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanta, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip quot;sinapse stromale quot; cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi, au explicat cercetatorii, citati de Mediafax.

Vezi video pe site-ul Antena 1