Certificatul energetic, obligatoriu din 2011! Vezi aici cat costa!

Nicio casa nu se mai da din ianuarie fara certificat energetic. Legea care ii obliga pe proprietari s-a tot amanat pana acum, dar din 2011 le blocheaza tranzactiile.

Proprietarul este obligat sa cheme un evaluator care vine acasa, face masuratori, pune intrebari despre locuinta si in cel mult o saptamana elibereaza hartia. Este necesar sa aveti schita apartamentului sau a casei si sa stiti cate ceva despre locuinta.

La finalul evaluarii ii va face si recomandari ce sa repare pentru ca apartamentul sa fie incadrat intr-o clasa energetica superioara. A este cea mai buna, G este cea mai scazuta.

Obtinerea certificatului energetic costa cateva sute de euro. De exemplu, pentru un apartament de 60 de mp costa 300 de euro. Certificatul este gata dupa o saptamana si e valabil zece ani. Cu documentul in buzunar, Ana poate sa ceara mai mult pe apartament.

Cele mai multe apartamente din Romania se incadreaza in clasa energetica C si D. Locatarii consuma anual pentru apa calda, incalzire si electricitate dublul consumului recomandat, de 100 kilovati ora pe metru patrat.

In Romania, aproape 56 de mii de apartamente au fost reabilitate termic, ceea ce le-a trecut intr-o clasa energetica superioara. Iar cele construite dupa anul 2000 au, obligatoriu, certificat energetic.