Chiliman si Moisescu au 10 amendamente la Statutul PNL. Vezi ce propun!

Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, si fostul vicepresedinte PNL Vlad Moisescu au anuntat ca au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel incat PNL sa nu fie subordonat intereselor si obiectivelor unei singure persoane.

Congresul PNL nu este si nu trebuie sa fie o adunare care voteaza orbeste in favoarea intereselor unei singure persoane, a sustinut Andrei Chiliman, duminica, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, saptamana viitoare delegatii la Congresul PNL vor avea de facut o alegere cruciala pentru viitorul liberalismului in Romania. “Avem de ales intre a continua si dezvolta proiectul liberal pentru societatea romaneasca, proiect pentru care noi doi (Chiliman si Moisescu, n.r.) ca si multi altii ne-am incris in PNL acum 23 de ani, iar pe de alta parte cealalta varianta este subordonarea totala a partidului fata de interesele si obiectivul politic al unei singure persoane”, a sustinut Chiliman.

La randul sau, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care si cele anuntate de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Intre acestea se numara alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale prin votul tuturor membrilor de partid in cadrul unor alegeri primare, dar si instituirea unui criteriu de integritate prin care sa fie interzisa sustinerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise in judecata pentru o fapta penala.

Moisescu a precizat ca amendamentele au fost inaintate, vineri seara, comisiei pentru Statut a PNL. El a mentionat ca amendamentele formulate vin sa corecteze modificarile aduse la Statutul PNL in 2010, cand s-a convenit asupra unui centralism democratic.

“Tot Statutul a fost concentrat, prin modul in care a fost intocmit, in puterea presedintelui. Acest principiu e strain valorilor liberale – si aici suntem chiar in consens cu domnul Antonescu, care de la tribuna acelui congres a spus ca este un statut temporar si cu prima ocazie vom reveni la valorile si traditiile liberale (…) Aceste 10 amendamente ale noastre credem ca vor repune in drepturi liberatatea, democratia si justitia interna in PNL”, a explicat Moisescu.

El a mai precizat ca intre amendamentele sustinute se numara si limitarea numarului de mandate consecutive ale presedintelui PNL la cel mult doua, prevedere care sa fie in oglida cu cele care privesc mandatul presedintelui Romaniei.

“Eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrala impotriva organizatiilor teritoriale prin stipularea unei singure situatii in care o conducere de filiala poate fi demisa prin votul Consiliului National Executiv – numai in cazul in care filiala respectiva a obtinut la alegeri un rezultat cu cel putin 5 procente sub media nationala”, a mai spus Moisescu.

De asemenea, un alt amendament prezentat de acesta transfera competenta numirii comisiei permanente pentru statut si regulament si a trezorierului de la presedinte la Delegatia Permanenta. Transferul intergral a atributiilor de desemnare a candidatilor PNL la alegerile locale catre structurile teritoriale ale partidului, a fost o alta propunere a celor doi liberali.

In plus, Moisescu a cerut reglementarea expresa a independentei Curtii de Onoare si Arbitraj fata de orice organism de conducere politic al PNL si a accesului liber la justitia interna a oricarui membru PNL. “Instituirea sanctiunii pierderii de drept a functiei de conducere detinuta in interiorul partidului de catre un membru gasit responsabil prin decizia COA de orice incalcare a Statutului PNL, inclusiv a celui responsabil de incalcarea prevederii care stipuleaza atasamentul PNL fata de valorile occidentale si fata de angajamentele asumate de Romania fata de UE si NATO”, a mai sustinut Moisescu.