Cine a scris Biblia? Un algoritm matematic va oferi raspunsul

Un algoritm matematic dezvoltat de o echipa israeliana ofera noi perspective asupra multiplelor viziuni care au dus la scrierea Sfintei Scripturi. Softul analizeaza stilul si cuvintele alese pentru a distinge partile din Biblie scrise de un singur autor.

Programul poate fi utilizat in mai multe domenii: de la asistarea institutiilor administrative, pana la dezvoltarea de noi programe pentru scriitori.

Insa Biblia a fost un test tentant pentru creatorii algoritmului. Pentru evrei si crestini faptul ca nucleul Bibliei sau Pentateucul (cele cinci carti ale Bibliei scrise de Moise, sub insuflarea directa a lui Dumnezeu) a fost opera lui Dumnezeu este temelia credintei lor, insa cercetatorii moderni considera ca textul Bibliei a fost scris de mai multe persoane, al caror stil poate fi identificat prin numele pe care l-au folosit pentru a-l descrie pe Dumnezeu sau ideologia diferita.

Cei care studiaza Cartea Sfanta o divizeaza in doua parti: prima este opera unui autor ce are legatura cu preotimea, iar cea de-a doua parte nu are legatura cu clerul.

Cand algoritmul israelienilor a fost folosit pentru a analiza primele cinci carti din Biblie si a separat continutul acestora in functie de cei doi autori, rezultatele sale au fost in proportie de 90% asemanatoare cu concluziile trase de cercetatori ce au analizat Biblia timp de zeci de ani.

quot;Am reusit sa comasam secole de munca manuala foarte detaliata in doar cateva minute prin metoda automata quot;, a anuntat echipa care a creat algoritmul.

Secventele in care algoritmul nu a cazut de acord cu analiza istoricilor Bibliei ar putea oferi un interesant punct de start pentru o noua analiza. Conform cercetatorilor, primul capitol al Genezei era considerat opera autorului quot;preotesc quot;, insa software-ul l-a clasat ca fiind scris de un autor laic.