Cine plateste comisionul de analiza a dosarului de credit in caz de retragere din contract. Vezi ce prevede Legea 281/2010.

Clientii trebuie sa suporte comisionul de analiza a dosarului de credit, chiar daca decid sa dea inapoi sumele primite in termenul de 14 zile in care au dreptul sa se razgandeasca prevazut de legea 281/2010 – cea care transpune prevederile privind protectia consumatorilor de credite introduse prin celebra Ordonanta 50 – spun avocatii, citati de Ziarul Financiar.

quot;Comisionul de analiza se percepe pentru un serviciu care a fost finalizat cu succes de catre creditor, iar clientul are obligatia sa-l achite chiar daca se retrage din contractul de credit in termenul prevazut de lege quot;, a declarat Elena Jipa, avocat in cadrul HM amp;Partners, la un seminar de specialitate.

Odata cu noua legislatie, care a transparentizat conditiile de cost la creditele de retail, bancile si companiile de leasing nu mai pot percepe comisioane de analiza calculate ca procent din suma acordata, fiind obligate sa stabileasca sume fixe indiferent de valoarea finantarii.

La un credit de consum sau leasing comisionul de analiza este de 100-200 de euro, in timp ce la un credit imobiliar poate urca la 700-800 de euro. quot;Se interzice perceperea unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda quot;, este prevederea inclusa in lege.

Citeste articolul integral in Ziarul Financiar.