Cine va fi noul Papa? Conclavul de la Vatican va alege noul Papa incepand din 12 Martie

Vaticanul a decis sa inceapa alegerea noului Papa. Conclavul de la Vatican se va reuni pe 12 Martie pentru a stabili cine va fi noul Papa care ii va urma lui Benedict, care a demisionat din aceasta functie din motive personale.

Incepand cu anul 1379, fiecare papa a fost ales din Colegiul Cardinalilor. Cei mai multi dintre cardinali provin din Europa.Cand se anunta votul, fiecare cardinal sub 80 de ani vine la Roma pentru a participa la eveniment. La votul din martie vor participa 115 cardinali, 67 dintre ei fiind numiti de Papa Benedict al XVI-lea, care a implinit 85 de ani luna trecuta. Daca alegerea noului Papa va fi un esec, atunci acest lucru va fi anuntat prin fumul negru care iese pe cosul de la Vatican. Daca noul Suveran Pontif va fi ales, atunci pe acelasi cos va iesi fum alb, iar toti catolicii din lume vor sti ca au un nou Papa.

Cine va fi noul Papa?

Viitorul Papa ar putea fi un italian sau un african, dupa ce Biserica Catolica a fost condusa de un Papa polonez si unul german. Oricum, lista speculatiilor este lunga, iar presa nu conteneste sa emita scenarii. Trebuie mentionat ca Italia are cei mai multi cardinali in conclavul care va alege noul Papa, insa acestia nu sunt tocmai uniti. Astfel, 28 dintre cei 117 cardinali electori sunt italieni. Dintre acestia, doar arhiepiscopul Angelo Scola al Milanului este vazut un posibil succesor al Papei Benedict. In varsta de 71 de ani, Scola este fiul unui sofer de camion, care insista asupra continuarii traditiilor Vaticanului.Totusi, numele altor doi cardinali au fost vehiculate pentru a prelua Sfantul Scaun. Este vorba de Gianfranco Ravasi, secretarul cultural al Vaticanului, si Mauro Piacenza, liderul puternicii Congregatii a Clerului.

Presa a vehiculat si un posibil Papa de origine africana. Astfel, cardinalul care ar putea deveni primul papa de culoare se numeste Peter Turkson, in varsta de 64 de ani, originar din Ghana. El este favoritul caselor de pariuri in ce priveste succesiunea lui Benedict al XVI-lea si a declarat ca va mentine principiile traditionale ale catolicismului, subliniind insa ca in acelasi timp trebuie sa stim cum sa le aplicam, pentru a nu deveni irelevanti intr-o lume in continua miscare. Sustinut puternic de Papa Benedict, Turkson are o viziune conservatoare asupra casatoriilor gay si a stilurilor de viata alternative.  “Trebuie sa gasim caile prin care sa facem fata acestor provocari ale societatii si culturii. Nu putem da gres in misiunea noastra de a oferi asistenta”, a spus cardinalul cu referire la homosexualitate sau schimbarea de sex.