Cine va fi noul Papa? Italia are cei mai multi cardinali in Conclav

Papa Benedict al XVI-lea si-a incheiat joi Pontificatul, iar scaunul papal a devenit liber la ora 21.00 (ora Romaniei). Conclavul se pregateste pentru alegerea noului papa mai repede decat de obicei, dupa ce Papa Benedict a schimbat regulile in urma cu cateva zile.

Astfel, nu va mai fi nevoie de perioada de 15 zile care ar fi trebuit sa treaca de la vacantarea functiei papale pana cand cardinalii urmau sa inceapa conclavul.

Cine va fi noul Papa?

Vom afla cel mai probabil in jurul datei de 11 martie, atunci cand cardinalii se vor incuia in conclav si vor delibera. Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare la ora 21.00, iar ultimul sau mesaj a fost transmis pe Twitter. Dupa ce si-a luat ramas bun de la cardinali, Benedict al 16-lea s-a retras, joi seara, la resedinta papala. “Sa-l puneti pe Cristos in centrul vietilor voastre”, a fost ultimul mesaj postat pe Twitter inainte sa paraseasca Vaticanul. Chiar daca alegerea noului Papa este umbrita de prezenta in conclav a unor prelati cu imaginea sifonata, Vaticanul vrea ca noul suveran sa fie ales cat mai repede pentru a avea timp sa se pregateasca pentru slujba de Paste, care anul acesta cade pe 31 martie.

115 cardinali se reunesc in Capela Sixtina

Astfel, peste cateva zile, 115 cardinali cu varste de pana la 80 de ani, din intreaga lume, se vor reuni in Capela Sixtina unde vor alege prin vot pe viitorul Papa. Cardinalii sunt inchisi intr-o camera si nu le este permis contactul cu lumea exterioara in tot acest timp. Daca alegerea noului Papa va fi un esec, atunci acest lucru va fi anuntat prin fumul negru care iese pe cosul de la Vatican. In cazul in care noul Suveran Pontif va fi ales, atunci pe acelasi cos va iesi fum alb, iar toti catolicii din lume vor sti ca au un nou Papa.

Legea amendata de Papa Benedict

Papa Benedict al XVI-lea a amendat, zilele trecute, o lege a Bisericii Romano-Catolice, astfel incat conclavul care il va alege pe succesorul sau sa poata fi devansat.Drept urmare, nu va mai fi nevoie de perioada de 15 zile care trebuia sa treaca de la vacantarea functiei Papei pana cand cardinalii urmau sa inceapa conclavul. Conclavul poate incepe inainte de data de 15 martie, termen dupa care initial ar fi trebuit sa se adune cardinalii. “Am lasat Colegiului Cardinalilor posibilitatea sa devanseze inceputul conclavului odata ce toti cardinalii sunt prezenti sau sa impinga inapoi data alegerii cu cateva zile, daca va fi un motiv serios”, a transmis Papa Benedict al XVI-lea, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, parintele Federico Lombardi. Demisia Papei Benedict al XVI-lea va intra in vigoare joi, 28 februarie.

Ultima rugaciune publica a Papei Benedict

Papa Benedict al XVI-lea a spus, in ultima rugaciune publica in Piata Sfantul Petru de la Vatican, ca Dumnezeu i-a cerut sa se dedice si mai mult rugaciunii si meditatiei si a subliniat ca nu va abandona Biserica. Peste 120.000 de credinciosi au luat parte, duminica, la ultimul Angelus al Papei Benedict. “Dumnezeu mi-a cerut sa urc pe munte, sa ma dedic si mai mult rugaciunii si meditatiei. Dar aceasta nu inseamna ca voi abandona Biserica. Intr-adevar, daca Dumnezeu mi-a cerut asta, a facut-o pentru ca eu sa pot sa slujesc cu aceeasi dedicatie si aceeasi dragoste ca pana acum, dar intr-un mod care sa fie mai potrivit pentru mine si pentru varsta mea”, a spus Benedict al XVI-lea. Papa Benedict se va retrage intr-o manastire situata pe cel mai inalt punct din Vatican, avand perspectiva asupra intregii Rome.

De ce a demisionat Papa Benedict?

Benedict al XVI-lea a uimit lumea cu anuntul sau de a demisiona din fruntea conducerii Bisericii Catolice, iar speculatiile cu privire la decizia sa nu au intarziat sa apara. Presa italiana sustine ca decizia Papei de a-si da demisia ar fi fost influentata de o retea de homosexuali din interiorul Vaticanului, dintre care unii erau santajati din afara. Insa Vaticanul a reactionat imediat la aceste speculatii si a negat vehement acuzatiile. Este deplorabil ce se intampla. Pe masura ce se apropie data la care cardinalii vor alege un nou papa, are loc o avalansa de informatii neverificate, imposibil de verificat sau complet false , a declrata secretarul Vaticanului, Tarcisio Bertone. Papa Benedict al XVI-lea este primul care isi da demisia de la Celestine al V-lea, in urma cu sapte secole.

Cine va fi noul Papa?

Viitorul Papa ar putea fi un italian sau un african, dupa ce Biserica Catolica a fost conduca de un Papa polonez si unul german. Oricum, lista speculatiilor este lunga, iar presa nu conteneste sa emita scenarii. Trebuie mentionat ca Italia are cei mai multi cardinali in conclavul care va alege noul Papa, insa acestia nu sunt tocmai uniti. Astfel, 28 dintre cei 117 cardinali electori sunt italieni. Dintre acestia, doar arhiepiscopul Angelo Scola al Milanului este vazut un posibil succesor al Papei Benedict. In varsta de 71 de ani, Scola este fiul unui sofer de camion, care insista asupra continuarii traditiilor Vaticanului. Totusi, numele altor doi cardinali au fost vehiculate pentru a prelua Sfantul Scaun. Este vorba de Gianfranco Ravasi, secretarul cultural al Vaticanului, si Mauro Piacenza, liderul puternicii Congregatii a Clerului. Presa a vehiculat si un posibil Papa de origine africana. Astfel, cardinalul care ar putea deveni primul papa de culoare se numeste Peter Turkson, in varsta de 64 de ani, originar din Ghana. El este favoritul caselor de pariuri in ce priveste succesiunea lui Benedict al XVI-lea si a declarat ca va mentine principiile traditionale ale catolicismului, subliniind insa ca in acelasi timp trebuie sa stim cum sa le aplicam, pentru a nu deveni irelevanti intr-o lume in continua miscare .Sustinut puternic de Papa Benedict, Turkson are o viziune conservatoare asupra casatoriilor gay si a stilurilor de viata alternative. “Trebuie sa gasim caile prin care sa facem fata acestor provocari ale societatii si culturii. Nu putem da gres in misiunea noastra de a oferi asistenta”, a spus cardinalul cu referire la homosexualitate sau schimbarea de sex.

Papa Ioan Paul al II–lea, al treilea pontificat ca lungime din istoria Bisericii Catolice

Atat Papa Ioan Paul al II-lea, cat si Benedict al XVI-lea au reprezentat modele in care autoritatea Papei o depaseste pe cea a episcopilor. Papa Ioan Paul al II–lea (1920 – 2005) a fost papa al Bisericii Catolice, episcop al Romei si suveran al Vaticanului ales in 16 octombrie 1978. La nastere a fost botezat Karol Jozef Wojtyla. Nascut in Polonia, a fost primul papa de alta origine decat cea italiana de la Papa Adrian al VI-lea, din 1522.Papa Ioan Paul al II-lea a avut un rol important in sprijinirea miscarilor dizidente din Europa Centrala si de Rasarit si in prabusirea comunismului. Pontificatul sau de 26 ani (1978- 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, in urma Sfantului Petru (intre 34 si 37 ani) si a lui Pius al IX-lea (31 ani).Papa Ioan Paul al II-lea a murit pe 2 aprilie 2005. Cand Papa a decedat, Vaticanul si-a stins luminile pentru cateva momente. O lume intreaga a urmarit apoi funeraliile unui Papa care reusise sa fie apreciat si de credinciosii de alte confesiuni.Dupa decesul Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea, fostul cardinal Josef Ratzinger, a fost declarat actualul Papa al Bisericii Catolice.In 1999, Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat in vizita si in Romania, fiind primul Suveran Pontif care a ajuns la Bucuresti. Sursa foto: photovat.com