Cipru: Taxa pe depozitele bancare a fost respinsa de Parlament

Explozie de bucurie la Nicosia, dar si ingrijorare si controverse la Bruxelles si in mediile financiare dupa ce parlamentul Ciprului a respins ieri planul international controversat de ajutor financiar care prevede taxarea in premiera a depozitelor bancare.

Toti actorii implicati par sa-si nuanteze pozitiile dupa respingerea planului de salvare a Ciprului de catre Parlamentul tarii, iar agentiile internationale de presa comenteaza ca portile unei renegocieri sunt lasate deschise. Banca Centrala Europeana spune ca va furniza la nevoie toate lichiditatile necesare.

Eurogrupul regreta decizia Ciprului si reitereaza oferta de a nu se mai taxa depozitele sub 100.000 de euro.Zona Euro asteapta de asemenea o contra-propunere din partea Ciprului. Ministrul german de finante a aratat a Ciprul este singurul responsabil de actuala situatie si ca nu exista alta solutie decat restructurarea sistemului sau bancar.

Presedintele cipriot Anastasiades se intalneste din nou astazi cu liderii politici. Bancile cipriote ar urma sa se dschida maine iar bursa este inchisa si astazi.Ministrul cipriot de finante se afla la Moscova, pentru a negocia rambursarea creditului de 2,5 miliarde de euro luat in 2011 si un eventual nou ajutor financiar din partea Gazprom in schimbul licentelor de exploatare a gazelor naturale submarine din zona.

Rusia a fost in mod particular iritata de ideea taxarii depozitelor bancare cipriote, pentru ca oamenii sai de afaceri au sume importante in aceste banci. Sursa foto: The Guardian