Cipru a devenit un iad pentru toti milionarii care isi tin depozitele bancare in aceasta tara

Statul cipriot, aflat in negocieri cu institutiile financiare internationale, a anuntat ca va aplica o taxa de pana la 10%, pentru toate depozitele bancare. Motivul invocat: nu mai sunt fonduri pentru recapitalizarea bancilor aflate in faliment.

In toate aceste negocieri, un rol important il joaca romanca Delia Velculescu, reprezentantul FMI in Cipru. Doua dintre cele mai mari banci din Cipru au nevoie urgenta de o infuzie de capital, pentru a nu intra in faliment. Dupa lungi negoceri cu institutiile financiare internationale, statul a anuntat ca va taxa suplimentar toti banii din bancile cipriote, pentru a face rost de banii necesari. Cei care au sume mai mici de 100.000 de euro ar urma sa plateasca o taxa de 6,75%. Pentru cei care depasesc acest prag, taxa ar fi de aproape 10%. Adica, pentru 50.000 de euro, un deponent ar plati 3.375 euro, iar pentru 500.000 de euro, ar plati 50.000 de euro.

Din taxa s-ar strange aproape 6 miliarde de euro. Cum era de asteptat, masura i-a nemultumit pe toti, cetateni ciprioti sau straini. Doar cei care au fost prevazatori si si-au scos banii din banci din vreme sunt feriti de pericolul suprataxarii. Este si exemplul unui roman, ospatar pe statul insular. Nu la fel de inspirati au fost milionarii rusi, care numai in 2011, au depus in bancile din Cipru 21 de miliarde de euro, adica jumatate din economiile tinute de romani in bancile din tara noastra. Oficialii de Nicosia anunta ca toti clientii vor primi in compensatie actiuni la bancile cipriote. Dupa o convorbire telefonica cu presedintele Ciprului, Vladimir Putin a catalogat deja intentia guvernului de la Nicosia ca fiind nedreapta si periculoasa. Gazprom se oferise sa acorde un ajutor in schimbul dreptului de a explora gazele naturale din aceasta tara.

Analistii spun ca Germania a dat asigurari ca o astfel de taxa nu va fi aplicata si alte tari din UE.In 1990, italienii au introdus o taxa mult mai mica pentru sustinerea lirei. In Cipru locuiesc si muncesc in prezent in jur de 40 de mii de romani. Situatia lor, dar si a tuturor celor care au bani in bancile cipriote, este in mainile unei romance. Delia Velculescu este reprezentantul FMI la Nicosia si a negociat cu guvernul de acolo toate aceste masuri radicale.O decizie finala despre taxa depozitelor bancare va fi luata abia maine, dupa ce sedinta Parlamentului a fost amanata. Luni, bancile din Cipru au fost inchise cu ocazia unei sarbatori nationale. Sursa foto: thisismoney.co.uk