Cod fiscal 2010: Vezi normele de aplicare a modificarilor aduse in luna iulie

Medicii, avocatii, notarii, auditorii financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare, arhitectii si celelalte profesii libere reglementate nu vor plati contributiile sociale aferente salariilor.

Normele de aplicare a modificarilor aduse Codului fiscal la 1 iulie clarifica faptul ca veniturile din profesiile liberale reglementate nu pot fi reconsiderate drept venituri dependente. Deci beneficiarii nu vor plati, in nici o situatie, contributiile sociale aferente unui salariu in afara functiei de baza, asa cum se poate intampla in cazul celor care au venituri din activitati independente. nbsp; Cel putin asa arata proiectul privind modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, act care ar trebui sa fie adoptat azi de guvern.

Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din mai multe criterii. Cum ar fi ca beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit sau, in prestarea activitatii, foloseste baza materiala a platitorului de venit, spune Codul fiscal modificat.

Normele de aplicare a acestei noi reguli completeaza ca “nu intra sub incidenta prevederilor veniturile din profesii libere, desfasurate in mod independent, in conditiile legii. 733;

Asadar, veniturile realizate in urma practicarii unei profesii liberale (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, arhitecti etc.) nu pot fi considerate venituri dependente de catre agentii Fiscului.

Citeste mai mult pe money.ro