Codul Muncii 2011 – Vezi noile prevederi valabile de la 1 mai

Incepand de marti, 26 aprilie 2011, la toate chioscurile de ziare din tara puteti gasi Codul Muncii – 2011, pe intelesul tuturor, un volum de 208 pagini publicat de Editura Adevarul.

Intr-o formulare accesibila tuturor, volumul explica noutatile din Cod si modul in care acestea ii vor afecta pe angajatori si pe salariati. Publicatia contine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul – sef al cotidianului „Adevarul quot;, o prefata care explica contextul social si economic actual si necesitatea adoptarii unei legislatii diferite si textul explicat al Codului Muncii, asa cum va intra el in vigoare de la 1 mai. Prevederile valabile de luna viitoare sunt adnotate de specialisti in legislatia muncii de la societatea civila de avocati „Pop, Savin amp; Asociatii quot;.

Pedepse mai mari pentru nbsp;munca la negru

Noua lege echilibreaza relatia dintre angajat si angajator si flexibilizeaza piata muncii. Codul Muncii creste perioadele de preaviz si de proba, permite firmelor sa scape de lucratorii incompetenti si pedepseste aspru angajatorii care folosesc munca „la negru quot;. O persoana care doreste sa se angajeze va sta in proba cel mult trei luni, daca este vorba de un post de executie, si maximum 120 de zile, pentru functiile de management. in cazul disponibilizarilor, primii pe lista neagra vor fi muncitorii mai putin performanti, fiindca nu mai primeaza criteriile sociale de selectie.

De asemenea, cresc amenzile date angajatorului: pentru fiecare om folosit fara forme legale, firma va plati intre 10.000 si 20.000 de lei. Mai mult, angajatorul care are mai mult de cinci lucratori „la negru quot; risca pedeapsa cu inchisoarea, de la unu la doi ani. Toate schimbarile din noua lege le veti gasi de marti, 26 aprilie, in volumul „Codul Muncii 2011, pe intelesul tuturor quot;.