Codul de procedura civila care va intra in vigoare in 2013, ii sperie pe bancheri

Codul de procedura civila, care va intra in vigoare din februarie 2013, ii nelinisteste pe bancheri. Potrivit unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila, clientii si-ar putea recupera mult mai usor comisioanele percepute abuziv.

Bancherii ar putea rambursa tuturor clientilor costurile dovedite a fi abuzive intr-un anumit caz. Bancherii au trimis o scrisoare catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care recunosc ca exista „posibile erori izolate aparute in practica institutiilor de credit in trecut“, dar mentioneaza ca instantele nu sunt pregatite sa aprecieze just clauzele din contracte.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis BNR mai multe scrisori in care ii cere sa intervina pentru a modifica anumite prevederil. Bancherii sustin ca actuala forma a legii ar putea pune in dificultate industria bancara si ar putea genera sistemului bancar pierderi de peste 600 de milioane de euro anual. „Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut“, se arata intr-una dintre scrisorile ARB, citate de Ziarul Financiar.

Potrivit articolului din Legea 76/2012, daca judecatorii stabilesc ca o clauza dintr-un contract este abuziva, hotarare luata intr-un singur dosar, banca va trebui sa elimine aceasta clauza din toate contractele de credit specifice. Foto: Mondo News