Concedieri MAI – Preavize pentru jandarmi, soldatii pompieri si gradatii voluntari


Au inceput cocnedierile in MAI. Primele preavize s-au dat angajatilor de la Jandarmerie si IGSU, precum si soldatilor incadrati la Pompieri si gradatilor voluntari.

Nici ceilalti angajati din MAI vizati de restructurare nu vor scapa, insa nbsp;situatia lor pana la numarul total aprobat de Guvern urmeaza sa fie clarificata in zilele urmatoare.

In urma unei intalniri care a avut loc vineri dimneata intre sindicalistii din MAI si reprezentantii conducerii ministerului, s-a acceptat autosuspendarea angajatilor care vor sa lucreze in alt domeniu pe o perioada determinata. De asemenea, este agreata si ideea ca din comisiile pentru eventualele evaluari ale angajatilor din minister sa faca parte si reprezentanti ai sindicalistilor, potrivit Realitatea TV.

Totusi, sindicalistii sunt nemultumiti deoarece nu s-a stabilit daca cei care accepta sa se pensioneze vor primi compensatii.

Reamintim ca Guvernul nbsp;
a adoptat, in sedinta de joi, Ordonanta de Urgenta privind stabilirea unor masuri privind incadrarea in limita alocata cheltuielilor de personal din Ministerul Administratiei si Internelor pe anul 2011.

Actul normativ prevede acordarea ajutorului pentru politistii si cadrele militare, care inceteaza raporturile de munca cu ministerul sau trec in rezerva, din bugetul asigurarilor pentru somaj. Potrivit dispozitiilor, daca persoanele in cauza sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii, beneficiaza de plata unui ajutor, stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de personal militar/politist, calculat in functie de salariul nbsp;functiei de baza avut in luna schimbarii pozitiei de activitate (50% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 1 si 5 ani, 55% nbsp;din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 5 si 15 ani inclusiv, respectiv 60% nbsp;din salariul functiei de baza, la vechime efectiva de peste 15 ani).

De asemenea, Ordonanta de Urgenta prevede exonerarea de la plata cheltuielilor de scolarizare pentru politistii si cadrele militare care solicita incetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicarii masurilor de reducere a numarului de posturi. quot;Este de precizat faptul ca decizia privind exonerarea de la plata cheltuielilor de scolarizare a fost luata in urma dialogului social avut cu sindicatele quot;, subliniaza reprezentantii ministerului, in comunicatul citat.

Actul normativ mai prevede incadrarea absolventilor promotiilor anului 2011 ale institutiilor de formare profesionala initiala din structura MAI, respectiv din structura MApN (pregatiti pentru nevoile Ministerului de Interne) se face incepand cu data de 1 ianuarie 2012.