Concediile fara plata: Ce castiga statul si cat pierde tara


Am economisit sau am pagubit? Cele 1,6 miliarde de lei pe care Finantele spera sa le treaca la activ ne costa disfunctii grave in domeniile sanatatii, justitiei, administratiei si accesarii fondurilor europene.

Cazul socant al bebelusului ars in incubator a dezvaluit problemele unui sistem sanitar bolnav. In timp ce asistenta se apara spunand ca era singura in tura de noapte fiindca restul colegelor se aflau in concediu fara plata, parintii copilului au actionat spitalul in instanta, cerand despagubiri de un milion de euro.

Marius Petcu, presedintele Federatiei Sanitas, recunoaste ca aceasta situatie a agravat problemele deja existente. Petcu spune ca, obligand medicii si personalul sanitar sa isi ia concediu fara plata, Guvernul a dat o ultima lovitura domeniului sanatatii publice, in conditiile in care exista deja un deficit de aproape 30.000 de posturi, iar exodul fortei de munca in strainatate s-a amplificat.

Presedintele Sanitas sustine ca Executivul nu a fost in stare sa-si asume faptul ca in sistemul bugetar exista si categorii de salariati care nu pot fi trimise in concediu fara plata.

Citeste mai mult pe site-ul Capital