Contractul cadru pe 2011 prevede reducerea internarilor in spitale cu 10 la suta


Contractul cadru, care va intra in vigoare in aprilie 2011, prevede reducerea cu 10 la suta a internarilor in spitale.

De asemenea, s-a introdus valoarea de contract orientativa pentru contractul de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala, valoare ce se stabileste pe baza criteriilor prevazute in norme. nbsp;

A fost introdusa si posibilitatea derularii programelor nationale de sanatate prin farmacii selectate pe baza criteriilor de selectie aprobate prin ordin al ministrului sanatatii, la propunerea CNAS, in conditiile legii. Aceste prevederi sunt propuse a intra in vigoare in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a Contractului-cadru pentru anul 2011, perioada necesara pentru elaborarea si aprobarea criteriilor de selectie, in conditiile legii.

S-a prevazut ca prescrirea medicamentelor sa se faca pe denumire comuna internationala (DCI), cu exceptia cazurilor justificate medical cand medicul prescrie nbsp; denumirea comerciala. Cu exceptia cazurilor in care medicul recomanda o anumita denumire comerciala, recomandarea farmacistului pentru denumirile comerciale aferente DCI-ului prescris de medic, se va face in ordinea crescatoare a pretului, incepand cu pretul cel mai mic pentru medicamentul respectiv. Pacientii au posibilitatea sa aleaga, in farmacie, un produs medicamentos din cadrul aceleiasi DCI, in functie de puterea lor de cumparare.

Foarte important, in contractul cadru s-a prevazut reducerea cu 10% a internarilor in spitale si respectarea Planului National de Paturi.

Contractul-cadru va intra in vigoare incepand cu luna aprilie a anului 2011, pana atunci fiind prelungite prevederile contractului din 2010.