Contributii sociale obligatorii, 2011: Cresc contributiile la pensii, CASS si somaj la DDA-uri


Guvernul ne-ar putea oferi surprize cu privire la continutul proiectului care vizeaza modificarea Codului Fiscal. Astfel, ar putea creste contributiile la pensii, CASS si somaj la DDA-uri, scrie Saptamana Financiara.

Potrivit documentului, se majoreaza substantial contributiile pe care persoanele care primesc venituri din drepturi de autor ar urma sa le plateasca la stat, acestea fiind aproape duble.

Sfin mai noteaza ca, in noul proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, modalitatea de declarare si plata nu se schimba, obligatiile apartinand tot beneficiarului.

Cu toate acestea, creste nivelul contributiei pentru asigurarile sociale (pensii) de la 1 ianuarie 2011 de la 10,5 la 24,43%, cea de asigurari sociale de sanatate de la 5,5 la 8,35%, iar cea de asigurari pentru somaj, de la 0,5 la 0,78%.

La aceste cresteri se mai adauga si o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, de 0,85%, si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale cuprinsa intre 0,15 si 0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.