Coreea de Nord: Din culisele unui razboi gata sa inceapa

Coreea de Nord este cunoscuta de lumea intreaga pentru avertizarile si retorica exagerata catre SUA. Adevaratul razboi se duce insa in soapta, cu ajutorul unor linii telefonice secrete si al unor radiouri de contrabanda, arata jurnalistii CNN intr-un reportaj.
Kim Song Min, un "dezertor" nord-coreean, trimite un mesaj de democratie catre Coreea de Nord, in speranta ca vecinii care au facut numeroase amenintari in ultima perioada asculta transmisiunile facute pe radiouri, se arata in reportajul CNN.

Activistul vorbeste cu sursele sale nord-coreene in fiecare zi: "Nord-coreenii de rand vor un razboi, ei cred ca vor castiga un razboi si ca astfel vor scapa de viata grea pe care o au".

Kim Song Min, de la Free North Korea Radio, spune ca nord-coreenii nu au acces la alte informatii, in afara celor controlate de stat. insa sursele sale din armata spun ca stiu ca regimul lui Kim Jong-un va pierde lupta.

Kim Song Min foloseste radio-ul pentru a trimite un mesaj de democratie. inregistreaza comentarii si buletine de stiri care sunt apoi difuzate pe frecvente radio joase. Acesta vorbeste cu surse platite care ii furnizeaza informatii prin intermediul telefoanelor mobile chineze la granita.

Coreea de Nord a difuzat noi imagini in care soldatii se antreneaza, tragand la o tinta soldat pe a carui casca scrie "USA".

"Kim Jong-un nu are nici 30 de ani si toata lumea din Coreea de Nord stie asta. Nu are o pozitie solida in armata. Nord-coreenii nu sunt siguri cum sa se comporte cu faptul ca liderul lor este atat de tanar", spune Kim Song Min.

Reporter: "Comunitatea internationala, mai ales SUA, considera ca Kim Jong-un este nebun. Este asa?"

Kim Song Min: "Este atat de tanar si naiv. Crede ca armele nucleare vor aduce SUA la masa negocierilor".

Sursele nord-coreene ale "dezertorilor" spun acelasi lucru despre liderul Kim Jong-un.

Gregory Pence, de la site-ul Daily NK, spune ca sursele nord-coreene de la care primesc informatii sunt epuizate.

"Ceea ce vedem este Kim Jong-un incercand sa inspire masele si sa adere conducerii sale. Kim Jong-un nu vorbeste cu americanii, ci cu nord-coreenii. Ma tem de modul in care frica poate inspira decizii pripite", a declarat Gregory Pence.

Sursa foto: The Guardian