Coreea de Nord: Hotelul Groazei a ucis 3,5 milioane de oameni

Coreea de Nord a inceput, in urma cu 26 de ani, un proiect deopotriva de ambitios si de grotesc, care a fost abandonat imediat dupa destramarea URSS.

Proiectul faraonic, o cladire imensa care urma sa fie hotel, a inceput sub dinastia dictatorului Kim Il-Sung. Hotelul Ryugyong (Capitala salciilor) din Phenian este construit in forma de piramida, insa mai degraba contureaza silueta unei rachete. Cladirea creeaza un contrast izbitor “cu orasul in care foametea face victime”, dupa cum noteaza presa internationala.

Hotelul Ryugyong, considerat unul dintre proiectele dinastiei Kim care depasesc orice imaginatie, a fost numit de publicatiile straine cea mai proasta cladire din istoria omenirii sau Hotelul Groazei. Analistii occidentali sustin ca hotelul a constituit un dezastru economic pentru Coreea de Nord, deoarece a contribuit la izbucnirea foametei si a ucis 3,5 milioane de oameni.

Lucrarile au fost reluate in 2008, spre surprinderea tuturor. Hotelul imbracat complet in sticla va fi inaugurat vara aceasta, la 26 de ani de cand lucrarile de constructie au fost demarate, pe vremea dictatorului Kim Il-Sung. Proiectul a fost gandit ca o replica in conflictul cu Coreea de Sud si trebuia sa fie inaugurat in 1989, la un an dupa ce Seulul a gazduit Jocurile Olimpice.Sursa foto: Daily Mail