Coreea de Sud: Kim Jong-un a anuntat ca Insula Baengnyeong este prima tinta in caz de razboi

Liderul Coreei de Nord Kim Jong-un a desemnat o mica insula sud-coreeana din apropierea frontierei maritime intre Sud si Nord drept prima tinta in caz de conflict, in timp ce tensiunile raman foarte puternice in peninsula, scrie marti presa oficiala nord-coreeana.

“Insula Baengnyeong va fi prima vizata de armata nord-coreeana”, a anuntat Kim Jong-un, in cadrul unei vizite la cazarmi militare, in apropiere de frontiera, luni, prima zi a manevrelor militare comune efectuate de Seul si Washington si puternic condamnate de Phenian. In ultimele zile, Coreea de Nord a amenintat cu un razboi termonuclear , avertizand Statele Unite ca se expun unei lovituri nucleare preventive si a denuntat luni armistitiul care a pus capat razboiului Coreei din 1953.

La originea acestui context tensionat stau lansarea reusita in decembrie a unei rachete considerate de Seul si aliatii sai o racheta balistica, urmata de un al treilea test nuclear in februarie si nde noi sanctiuni votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU.Baegnyeong numara aproximativ 5.000 de locuitori si adaposteste mai multe unitati militare.In noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula Yeonpyeong, care se afla de asemenea in apropierea frontierei maritime, provocand moartea a patru sud-coreeni. “O data dat ordinul, trebuie sa rupeti spatele inamicilor nebuni, sa le taiati gatul, ca sa le aratati, astfel, clar, ce este un razboi adevarat”, a declarat Kim Jong-un, citat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

Un oficial de pe insula vizata, Kim Young-Gu, a declarat ca adaposturile pentru civili sunt pregatite sa primeasca populatia si ca toate satele sunt in alerta. “Nu exista un adevarat exod masiv al unei populatii panicate catre continent, insa, pentru a fi sincer, am fost putin speriati”, a declarat acesta pentru AFP. Phenianul contesta linia de demarcatie maritima dintre Nord si Sud, trasata de ONU dupa razboiul Coreei (1950-1953). Mai multe confruntari sangeroase intre cele doua state s-au produs in aceasta zona in ultimii ani.