Craciun la gura sobei in Maramures

nbsp;

Cei care tanjesc dupa sarbatori de iarna petrecute intr-un sat tihnit, la gura sobei, ar trebui sa se gandeasca la quot;Tara Maramuresului quot;. Oamenii locului au stiut sa nu se instraineze de traditii, pastrate din timpurile de demult.

Viata la tara in Maramures este oranduita in mare parte dupa muncile campului si dupa marile sarbatori crestine. Mijlocul lunii noiembrie, Lasatul Secului marcheaza inceputul pregatirilor pentru Craciun, sarbatoarea cea mai frumoasa de peste an, cand vaile Maramuresului rasuna de glasurile colindatorilor care vestesc Nasterea Domnului.

Sarbatorile crestine, tinute cu sfintenie, prin post si rugaciune, se impletesc aici cu ritualuri si credinte populare, cu obiceiuri din mosi, stramosi care fascineaza pe oricine.

In fiecare an turisti din tara si din strainatate vin sa-si petreaca aici sarbatorile de iarna intr-un cadru de poveste, atrasi de frumusetea locurilor, de ospitalitatea gazdelor si nu in ultimul rand de bucatele delicioase si horinca puse pe masa dupa 40 de zile de post. (…)

Pentru promovarea zonei ca destinatie turistica pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, ministerul Turismului a lansat programul quot;Craciun in Maramures quot;. Astfel, turistii cazati la pensiuni sau in casele maramuresenilor vor putea participa la tot soiul de evenimente specifice sarbatorilor de iarna.

Citeste mai mult pe Imopedia