Creditul in valuta ar putea fi interzis. Imprumuturile in lei vor fi mai scumpe



Criza financiara mondiala a adus nelinistea si pentru datornicii din Romania. Leul s-a depreciat fata de euro, si acum, la nivel european, se discuta despre interzicerea creditului in valuta. Cat vor plati in plus cei care vor credite cand nu vor mai avea la indemana decat scumpa moneda locala.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara recent ca se doreste descurajarea creditarii in valuta pentru cei care isi obtin castigurile in lei.

Potrivit guvernatorului, discutiile se poarta la nivel european, unde “s-au degajat cateva linii de actiune”, si cel mai probabil restrictiile pe creditele in valuta se vor face pe cale prudentiala. nbsp;

Organismul european care a spus pentru prima oara ca vrea sa limiteze creditarea in valuta este proaspatul Comitet european pentru risc sistemic (CERS), prezidat de Jean-Claude Trichet. Bloomberg scrie ca limitarea creditului in valuta in Europa Centrala si de Est ocupa primul loc in agenda CERS.

Asa cum scria Money.ro, una dintre variante este aceea a testelor de stres pe cursul de schimb valutar pentru a fi determinata rezistenta la socuri ale ratelor de schimb ale doritorilor de credite. I
n functie de modalitatea aleasa de Banca centrala vom vedea si cat de afectata va fi creditarea. nbsp;

Leul este o moneda scumpa pentru cei care vor sa se imprumute. BNR are acum dobanda cheie la 6,25% pe an, cel mai mic nivel din istorie. La euro dobanda cheie a fost multa vreme 1%, pana ce BCE a hotarat sa faca ceva in privinta inflatiei si a mai adaugat 0,25 pp. (…)
nbsp;
Un calcul simplu ne arata ca daca vrem sau suntem obligati sa luam imprumutul in lei trebuie sa scoatem in plus din buzunar 135 euro la rata lunara si 48.560 euro la valoarea totala rambursata – aproape cat suma contractata –, in comparatie cu creditul in valuta.
nbsp;
Un credit de 10.000 euro pe 5 ani, la o DAE de 8,17%, presupune plata unei rate lunare de 202 euro (841 lei) si a unui total de 12.131 euro. in cazul unui imprumut in suma echivalenta in lei (41.646 lei), la o DAE de 17,83, rata lunara este de 1.024 lei (245 euro) si in total se vor rambursa 61.457 lei (14.756 euro). Desi sunt importante, diferentele pe termen scurt intre imprumuturile in cele doua valute nu sunt la fel de impresionante ca cele pe termen lung.

Citeste articolul integral pe site-ul money.ro