Cresterea Euribor afecteaza creditele cu dobanda variabila

Banca Centrala Europeana a crescut dobanda cheie, iar de acum, dobanzile de pe piata interbancara europeana pot merge doar in sus. Euribor la 7 zile si cel la 12 luni au depasit pragul de 1 la suta, respectiv 2 la suta.

quot;Dobanzile sunt mici in acest moment quot;, spunea Jean Claude Trichet, presedintele BCE, imediat dupa ce a fost decisa cresterea dobanzii cheie cu 0,25 pp la 1,25%, unui jurnalist care il intrebase ce se intampla cu cei care au credite la banci in noile conditii. Oficialul a mai spus ca inflatia pe care incearca sa o tempereze afecteaza mai multi oameni si mai puternic decat niste dobanzi mai mari.

Desi a spus ca decizia din 7 aprilie nu este inceputul unei serii de crestere a dobanzilor, Trichet a tinut sa precizeze ca BCE quot;va face tot ce trebuie pentru a ancora anticipatiile inflationiste quot;.

Analistii se asteapta acum ca dobanda de referinta sa fie din nou majorata in iunie cu 0,25 pp, iar la sfarsitul anului sa ajunga la 2%.

Piata interbancara a anticipat decizia BCE, Eurbior crescand accentuat in ultimele luni. Dupa anuntarea majorarii nbsp;dobanzii cheie (efectiva din 13 aprilie), cresterea a devenit si mai puternica.

In sedinta de vineri s-au inregistrat cele mai mari rate pentru scadentele la 3 luni (1,294%) si 6 luni (1,599%) din 11 mai, respectiv 23 aprilie 2009. La inceputul lui 2011, Euribor 3M era la 1%, Euribor 6M la 1,224%, iar Euribor 12M la 1,504%.

Fata de luna martie 2010, cand ratele Euribor erau la cele mai reduse niveluri, avem, in unele cazuri, o nbsp;dublare a dobanzilor. Pe 31 martie 2010, Euribor 3M, cel mai folosita cotatie pentru stabilirea dobanzilor la creditele in euro de catre bancile din Romania era 0,634%. Euribor 6M si 12M au avut o evolutie mai putin abrupta de la acel moment, cand erau cotate cu 0,944%, respectiv 1,212%.

Cresterea Euribor afecteaza creditele cu dobanda variabila, iar in Romania, aproape toate creditele in euro au o astfel de dobanda. Mai mult, 80% dintre creditele pentru locuinte sunt in euro. La creditele de consum, proportia in euro este mai mica (43%), conform datelor BNR.

Bancile au fost obligate de OUG 50 sa treaca de la dobanzile interne la Euribor/Robor + marja. insa, trecerea s-a facut la un nivel de dobanda care face datornicii romani si mai vulnerabili, rezultand marje foarte mari peste Euribor. Pentru multi dintre datornicii care au credite in euro si dobanzi mari, care vor deveni si mai mari, singura solutie este refinantarea in acest moment.

Citeste mai mult pe money.ro