Cum iti platesti contributiile sociale pentru PFA sau drepturi de autor – Vezi si ce taxe au fost majorate si noile impozite

Esti persoana fizica autorizata (PFA) sau incasezi bani pe drepturi de autor si nu stii cum sa platesti contributiile sociale? Ai nelamuriri legate de noile modificari pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal? Nu stii ce taxe au fost majorate sau care sunt impozitele nou introduse? Gasesti toate raspunsurile mai jos!

Angajatii platiti pe drepturi de autor si cei care functioneaza ca si PFA sunt obligati sa plateasca de la 1 iulie contributii sociale, suma totala a acestora ajungand la 16,5% din venitul net, a declarat avocatul specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, partener fondator la Biris Goran, la videochatul incont.ro.

quot;Obligatiile de declarare, retinere si plata apartin platitorului de venit, spune ordonanta, normele o contrazic insa, dar legea trebuie interpretata in sensul ei, nu in sensul neaplicarii asa ca la independenti, platitorul nu are cum sa declare pentru ca se plateste la castig quot;, a spus Gabriel Biris.

Potrivit acestuia, autorii si-au dat seama ulterior ca ceea ce au scris in ordonanta nu reflecta ce vroiau sa scrie si au modificat prin norme, quot;numai ca normele date acum sunt nelegale pentru ca nu pot sa adauge la lege! quot;

Avocatul specializat in fiscalitate a mai aratat ca in continuare autoritatile trebuie sa treaca la modificarea ordonantei. quot;Pana atunci, noi am decis ca si consultanti sa mergem pe ce spun normele. Cel care incaseaza banii trebuie sa plateasca, astfel, o contributie la asigurari sociale adica pensii 10,5%, somaj – 0,5%, sanatate – 5% quot;, a explicat Biris.

Somajul este optional sau cel mai probabil asa ar fi trebuit sa ramana, dar normele impun plata, spun ca trebuie platit, a adaugat consultantul. quot;In mod evident, cei care au redactat aceste norme au avut ori o problema de concentrare, ori una de stiinta.

Sunt multe exemple de neconcordante si discountul de 66% la punctul de pensie nu este nici el corect quot;, a punctat Gabriel Biris.

quot;Daca dai un numar prea mare de puncte de pensie pe o contributie mica, cineva va trebui sa plateasca. Stagiul de cotizare e proportional cu raportul asta adica e o treime – 10,5%. Cineva care incepe acum o activitate ca sa poata contribui 30 de ani, trebuie de fapt sa munceasca 90 de ani. Ceea ce e imposibil quot;, a mai spus el.

Potrivit lui, autorii trebuiau sa scrie ca stagiul de cotizare se stabileste proportional si numarul de puncte trebuie ajustat in concordanta.

Declaratiile se depun la Casa de Pensii si la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, dar, pana acum, in textul normelor nu se dau prea multe detalii despre asta. Termenul de plata este 25 august.

Raspunsul dat de Biris pentru PFA a fost ca acestea trebuie sa se adreseze personal autoritatilor, daca exista planuri de norme de venit.

Ce se schimba? 5,5% la sanatate trebuia platit si pana acum, 10,5% nu trebuie platit, daca exista si contract de munca, acum trebuie platit suplimentar. 0,5% la somaj trebuie platit suplimentar.

Citeste articolul integral si veszi video pe incont.ro