Cum poate fi salvat euro de articolul 136 modificat din tratatul UE?

Liderii europeni au convenit dupa doua ore de discutii la Bruxelles asupra noului text care va fi introdus in Tratatul de la Lisabona pentru a crea un mecanism financiar de salvare si stabilizare a monedei euro.

Intrebat despre modul in care s-ar putea face ratificarea tratatului, decizie care de obicei se ia prin referendum in fiecare stat membru, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a precizat ca este vorba despre o procedura simplificata.

Textul care va modifica articolul 136 al tratatului are doar doua randuri:

quot;Statele membre ale caror moneda nationala este euro, pot crea un mecanism de stabilitate care va fi activat in momentul in care este indispensabil sa se procedeze asa pentru a proteja moneda euro ca intreg. Mecanismul prevede ca asistenta financiara sa se ofere statelor numai daca acestea respecta niste conditii stricte. quot;

Consiliul European isi va finaliza decizia la urmatorul summit european din martie 2011. Desi nu va fi nevoie de referedumuri in nici un stat membru UE pentru a il accepta, amendamentul va trebui sa fie prezentat si admis in fiecare stat in parte, proces la sfarsitul caruia, preferabil pe 1 ianuarie 2013, articolul 136 va arata complet altfel. La fel si perspectivele tarilor din zona UE, care vor necesita, la un moment dat, ajutorul mecanismului.

Citeste articolul integral pe adevarul.ro