Cum scapi ieftin de credite? Vezi noile reguli adoptate de Guvern pentru banci

Daca vrei sa platesti un credit inainte de scadenta, o poti face mult mai ieftin! Guvernul a aprobat miercuri ordonanta care prevede limitarea comisionului de plata in avans la doar 1%, fata de 4-5%, cat este in prezent. nbsp;

Mai mult, bancile sunt obligate sa elimine comisioanele ascunse si sa prevada o formula clara de calcul al dobanzii.

quot;Noua ordonanta este o aplicare in legislatia nationala a unei directive europene, ce reglementeaza in general creditele pentru consumatori quot;, explica Mihail Meiu. Persoanele juridice nu intra sub efectul acestei legi, in schimb, in cazul consumatorilor toate tipurile de credite (ipotecar, de consum, leasing etc.) sunt reglementate conform noului sistem, a declarat Mihail Meiu , director al Directiei Armonizare Europeana, Strategii si Asociatii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului – ANPC.

In primul rand, legea abordeaza transparenta creditelor. Este vorba aici despre informatiile precontractuale, adica obligativitatea creditorului de a oferi un set de informatii inainte de a se incheia contractul . Clientul nu doar ca trebuie sa fie informat, dar va primi o fisa standard cu o serie de elemente pe care le poate compara cu cele ale altor institutii financiare. Un alt aspect important este legat de informatiile ce trebuie incluse in contract, nu in anexe ori tot felul de trimiteri.

Citeste mai mult pe incont.ro