Curtea de Apel Bucuresti decide vineri daca trimite cererea PSD de asigurare a dovezilor la CCR


Curtea de Apel Bucuresti a invocat vineri, din oficiu, exceptia necompetentei generale a instantei in ceea ce priveste cererea PSD de asigurare a dovezilor depuse de partid la CCR, urmand sa decida daca trimite cauza la Curtea Constitutionala.

Astfel, magistratul care a judecat vineri cererea PSD de asigurare a dovezilor depuse la Curtea Constitutionala, in cauza care are ca obiect anularea alegerilor prezidentiale, a invocat din oficiu exceptia necompetentei generale a instantei. Procurorul de sedinta a cerut instantei admiterea exceptiei argumentand ca cererea trebuia indreptata la instanta competenta sa se pronunte pe fondul cauzei, respectiv pe anularea alegerilor prezidentiale.

In concluzie, reprezentantul Ministerului Public a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa trimita la CCR dosarul.

La termenul de vineri, s-au prezentat in sala de sedinta consilierii juridici din partea MAI, MAE si STS, iar Biroul Electoral Central si Autoritatea Electorala Permanenta nu au fost reprezentati.

Cauza s-a judecat in prezenta reprezentantului Ministerului Public si, pentru ca, dosarul s-a judecat fara citarea partilor, niciuna dintre ele nu a putut spune concluzii avand in vedere ca AEP si BEC nu au fost reprentati.

CAB urmeaza sa decida daca trimite dosarul la CCR.

Reprezentantii PSD au depus, joi dupa-amiaza, la Curtea de Apel Bucuresti, o actiune prin care solicita instantei sa oblige institutiile implicate in procesul electoral sa nu distruga probe referitoare la alegeri.

quot;Este vorba de o ordonanta prin care s-a solicitat instantei sa oblige institutiile care au fost implicate in procesul electoral sa nu distruga probele care tin de procesul electoral. Ei au voie conform legii sa le distruga, iar noi am cerut sa nu le distruga. Intre acestea se incadreaza buletine de vot, inregistrari filmate, procese verbale, tot quot;, a declarat pentru NewsIn Dan Sova, parlamentar PSD.

Cererea depusa de PSD vizeaza documente si inregistrari detinute de Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Biroul Electoral Central si umeaza sa fie luata in discutie vineri, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Bucuresti, Daniel Gradinaru.

Potrivit OUG 95/2009 (care modidfica Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei) la art. 30 indice 2 alineat 1 prevede ca quot;buletinele de vot intrebuintate sau neintrebuintate, cele nule, procesele verbale si stampilele necesare votarii (…), documente primite de Curtea Constitutionala de la Biroul Electoral Central, precum si listele de sustinatori aflate la Curtea Constitutionala si cele primite de Autoritatea Eelectorala Permanenta de la nbsp; Biroul Eelectoral Central sunt pastrate in arhiva, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial quot;. La alineatul 2 se arata ca, dupa expirarea termenului de la alineatul 1, instantele judecatoresti, cu sprijinul Institutiei Prefectului, Curtii Cconstitutionale si Autoritatii Electorale Permanente vor preda pe baza de proces verbal pentru topire aceste documente.

In ceea ce priveste sistemul de inregistrare video din sectiile de vot, prin Circulara 653 din 2 decembrie BEC a stabilit ca presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare au obligatia de a instiinta personalul tehnic auxiliar insarcinat cu operarea mijloacelor de inregistrare video si a computerelor ca, dupa salvarea continutului video de pe aparatele de inregistrare, acesta trebuie sters de pe computerele folosite.